Molen van Hoeke - Damme

Wie van Limburg of Antwerpen via de expresweg naar onze Vlaamse kust rijdt, moet altijd de stenen windmolen in Hoeke voorbij. Je kan hem echt niet missen, hij ligt vlak naast de autoweg.

De restauratie van deze 19de-eeuwse molen is inmiddels afgerond. Twee keer per maand kan je de molen gratis bezoeken! Alle informatie vind je op de website van de molen zelf.


Ledenvoordeel

Ben je nog geen lid? Meld je dan snel aan!

Geschiedenis

De molen herinnert ons aan een waardevolle erfenis. Zonder hem hadden onze voorouders geen brood...

In 1936 werd de Molen van Hoeke in Damme door de Begische staat aangekocht en beschermd. De stenen grondzeiler die al sinds 1936 niet meer had gemaald, kreeg in de jaren 80 opnieuw een molenaar. Hierdoor konden bezoekers dit stukje agrarisch en industrieel erfgoed opnieuw écht beleven. De molen werd terug, iets levends, kreeg terug een ziel.

Bezoek de molen

De restauratie van de molen is rond. Sinds oktober 2012 kan je hem opnieuw elke eerste en derde zondag van elke maand bezoeken. Molenaar Filip Devoldere is dan aanwezig en laat – als de wind het toelaat - de molen tussen 10 en 12 uur werken. Komt dat zien! De toegang is gratis.

Vlassak-Verhulst geeft de molen mee toekomst

Om de molen te behouden, waren dringende werken noodzakelijk. Het bouwbedrijf Vlassak-Verhulst uit Schilde droeg zijn steentje bij aan de werken, omdat de restauratiepremies ontoereikend waren.

Vlassak-Verhulst heeft, samen met Herita en onze vrijwillige molenaar, Filip Devoldere, ervoor gezorgd dat de molen opnieuw kan draaien en stralen, zodat heel Vlaanderen opnieuw kan kennismaken met dit wonderlijke erfgoed. De restauratie startte begin oktober 2011 en werd eind september 2012 voltooid.

Molen van Hoeke - Damme
Adres en contact: 

Molen van Hoeke
Natiënlaan 21
8340 Damme
T 03 226 31 85
E molenvanhoeke@herita.be