Geschiedenis

De molen herinnert ons aan een waardevolle erfenis. Zonder hem hadden onze voorouders geen brood...

In 1936 werd de Molen van Hoeke in Damme door de Begische staat aangekocht en beschermd. De stenen grondzeiler die al sinds 1936 niet meer had gemaald, kreeg in de jaren 80 opnieuw een molenaar. Hierdoor konden bezoekers dit stukje agrarisch en industrieel erfgoed opnieuw écht beleven. De molen werd terug, iets levends, kreeg terug een ziel.

De Molen van Hoeke heeft een boeiende geschiedenis. Op het einde van de 15de eeuw zou er al een houten staakmolen gestaan hebben waar nu de stenen molen staat. Tijdens een hevige storm in 1839 woei deze staakmolen om en werd er met een beperkt budget een stenen molen opgericht. In 2001 werd ontdekt dat de grond waarop hij staat erg weinig draagkracht bezit, waardoor hij vol scheuren zat. Ook zat er vocht in de romp.

Een restauratie was dus meer dan nodig: dit waardevolle agrarische erfgoed mochten we niet verloren laten gaan. De meest recente restauratie van de Molen van Hoeke werd eind september 2012 afgerond. De werken konden gevolgd worden via de blog van de molen. Sind het voltooien van de restauratie kan iedereen weer de eerste en derde zondag van de maand terecht bij Molen van Hoeke!

In 2014 ontving de Molen van Hoeke het Kenteken Actieve Molens. Een filmpje van de uitreiking, met vrijwillig molenaar Filip, kun je hier bekijken:

diploma uitreiking Vrijwillige-molenaar & molengids 2014 from Provincie Oost-Vlaanderen on Vimeo.