Geschiedenis

Midden op de Meir, op de hoek met de Wapper, staat een écht paleis. Ooit was het een “vorstelyck huys”, een stadshotel en een “Hof”. Vandaag heet het majestueuze gebouw eenvoudig “Paleis op de Meir” en wordt het beheerd door Herita. Dat was ooit anders. Wist je dat in het verhaal van het paleis de hele Belgische geschiedenis vervat zit? Het Belgische koningshuis, maar ook Napoleon en Willem I waren ooit eigenaar.


In 1745 laat de Antwerpse ondernemer Johan Alexander van Susteren dit stadspaleis bouwen. De architect, Jan Pieter van Baurscheit, creëert een luxueuze residentie naar Franse, Weense en Noord-Nederlandse voorbeelden. Het wordt een weelderig rococogebouw met laatbarokke invloeden, een echt pronkstuk op de Meir. Verschillende aristocratische families bewonen het pand voordat het in 1812 door Napoleon bij het Franse kroondomein wordt geannexeerd. Napoleon laat het gebouw herinrichten in zijn keizerlijke empirestijl.


Na Napoleons nederlaag komt het Paleis in handen van het nieuwe Verenigd Koninkrijk der Nederlanden. Het Hollands salon herinnert nog aan die periode. Later zullen de Belgische vorsten er hun buitenlandse gasten ontvangen. Om de 75-jarige onafhankelijkheid van België te vieren, wordt het Paleis in 1905 onder Leopold II grondig verbouwd en komt er onder andere een spiegelzaal bij. In de jaren 1970 wordt het koninklijk paleis staateigendom en doet het dienst als Internationaal Cultureel Centrum. Ook het Filmmuseum vindt er een tijdlang onderdak.


Maar het Paleis wordt niet altijd goed beheerd. Het staat een lange tijd leeg en sommige gebruikers laten minder fraaie sporen achter. In 1998 sluit het Paleis zijn gehavende deuren. Om het gebouw veilig te stellen, is er niet alleen een grondige restauratie nodig, maar ook een sterke, toekomstgerichte visie. In 2010 gaat het Paleis na een intensieve restauratie opnieuw open. Vandaag is het Paleis van de mensen en kan iedereen er terecht voor een boeiend bezoek, een lunch in stijl of lekkere pralines.

Paleis op de Meir
Paleis op de Meir