Een historische grenswandeling in Zelem (Volzet)

Aanbod geldig tot: 
02/04/2017
Zelem Sint-Jansbergklooster Ledenaanbod
Zelem Sint-Jansbergklooster Ledenaanbod

Het karthuizerklooster Sint-Jansberg van Zelem werd in 1329 opgericht op een beboste heuvel bij de Demer. Het klooster lag toen op de grens tussen twee staten: de Demer scheidde immers het graafschap Loon, deel van het prinsbisdom Luik, en het hertogdom Brabant. Aan weerszijden van de rivier lag een burcht, om het eigen grondgebied te verdedigen.

Tijdens een gegidste wandeling stap je letterlijk doorheen de rijke geschiedenis van Zelem. Vanuit het Sint-Jansbergklooster maken we een wandeling naar een prachtig domeinbos, waar heel wat historische sites te bewonderen zijn. We wandelen langs de Tutterkapel, doorkruisen de oude dorpskern van Zelem aan de Demer en passeren de villa waar in juni 1944 de leiding van het geheime leger verrast werd door een Duitse aanval alvorens terug naar het Sint-Jansbergdomein te keren. Je bezoekt ook de kapittelzaal uit de 14de eeuw, het oudste gebouw van het domein, en neemt een kijkje in de unieke ijskelder onder de kapittelzaal.

Cyril Rubens is onze enthousiaste gids, een historicus die reeds twintig jaar bezig is met de instandhouding en de herwaardering van het erfgoed op de Sint-Jansberg.

Onderweg houden we halt bij de gezellige Herberg de Pastorie waar je een drankje aangeboden krijgt.


Enkele richtlijnen:

  • De wandeling is 2 km lang;
  • We wandelen over een breed verhard pad, dus comfortabele, goed passende schoenen volstaan;
  • Bij regenweer voorzie je best aangepaste kledij en schoeisel

Deze wandeling werd gecreëerd samen met de Vrienden van het Sint-Jansbergklooster.

 

PRAKTISCH

Waar? Afspraak op de parking van het Kasteelklooster Sint-Jansberg, Sint-Jansbergstraat 9, 3545 Zelem (Halen)

Wanneer? Zondag 2 april 2017 om 14u (einde voorzien omstreeks 16.30u)

Prijs? 10 euro

Meer info: www.sintjansberg.be

Op deze activiteit zijn kinderen zeker welkom, maar hou er rekening mee dat het aanbod niet speciaal werd afgestemd op deze doelgroep en er dus geen kindertarief beschikbaar is.

 

OPGELET! Deze rondleiding is volzet. Je kan een plaats reserveren op de wachtlijst. Dit doe je door je naam, het aantal personen en je telefoonnummer te mailen naar annelies.roose@herita.be.

 

Ook in de buurt:

Zin om je bezoek af te sluiten met een lekkere hap? In Herberg De Pastorie, waar we tijdens de wandeling halt houden voor een verfrissend drankje, kan je terecht voor een kleine hap of een lekkere maaltijd.

Trek je er graag een weekendje op uit? Je kan overnachten in B&B De Zilveren Helm en de prachtige omgeving van Halen verkennen. 


Wil je op de hoogte blijven van exclusieve evenementen via onze nieuwsbrief?
Word nu gratis lid en geniet meteen van tal van voordelen

Ontdek ook onze andere activiteiten!