Een historische wandeling op het slagveld van de Zilveren Helmen

Aanbod geldig tot: 
21/05/2017
Halen
Slagveld van de Zilveren Helmen
Slagveld van de Zilveren Helmen


Op 12 augustus 1914 vochten het Belgische en het Duitse leger in Halen de eerste veldslag van de Eerste Wereldoorlog uit. Deze veldslag ging de geschiedenisboeken in omdat het de allerlaatste keer was dat de cavalerie chargeerde in West-Europa. Uiteindelijk verloren de Duitsers te paard van de Belgische cyclisten.

De plaats waar het meer dan honderd jaar geleden allemaal gebeurde, is vandaag het enige nog intacte slagveld van WOI. Tijdens een gegidst bezoek aan deze bijzondere plek word je ondergedompeld in de geschiedenis van de Slag der Zilveren Helmen.

Je komt alles te weten over deze historische veldslag maar ook over het dagelijkse leven tijdens de oorlogsjaren.  Je maakt kennis met enkele opmerkelijke personages en verneemt hun bijzondere getuigenissen over het verloop van het gevecht. Afsluiten doe je met een bezoek aan het Duitse oorlogskerkhof en het Belgisch soldatenkerkhof. Na de wandeling krijg je een drankje aangeboden in de gezellige Herberg De Pastorie.

Onze enthousiaste gids is Cyril Rubens, een historicus die al twintig jaar bezig is met de instandhouding en de herwaardering van het erfgoed op de Sint-Jansberg. Hij bestudeerde de impact van de Slag van de Zilveren Helmen op het leven in de Vlaamse dorpen.

Onze leden kregen eerder al een exclusieve rondleiding doorheen het Kasteelklooster Sint-Jansberg in Zelem (Halen). Nu laat dezelfde gids je de mooie omgeving ontdekken en kom je alles te weten over de geschiedenis van Halen en de Slag der Zilveren Helmen. 


Enkele richtlijnen:

  • De wandeltocht is 4 km lang
  • Voorzie aangepaste kledij en schoeisel

Deze wandeling werd gecreëerd samen met de Vrienden van het Sint-Jansbergklooster.

 

Praktisch

Waar? Plaats van afspraak: op de parking achter het Belgisch soldatenkerkhof. Het kerkhof bevindt zich op de hoek van de Liniestraat en de Betserbaan, 3545 Halen. De parking ligt vlak achter het kerkhof in de Liniestraat.

Wanneer? Zondag 21 mei 2017, 14u (einde voorzien rond 16.30u)

Prijs? € 10

Meer info: www.sintjansberg.be

Op deze activiteit zijn kinderen zeker welkom, maar hou er rekening mee dat het aanbod niet speciaal werd afgestemd op deze doelgroep en er dus geen kindertarief beschikbaar is.

 

De inschrijvingen voor deze activiteit zijn afgesloten.

 

Ook in de buurt:

Zin om je bezoek af te sluiten met een lekkere hap? In Herberg De Pastorie kan je terecht voor kleine snacks en smakelijke gerechten.

Maak je er graag een weekendje weg van? Ontdek de mooie regio rond Halen vanuit de gezellige uitvalsbasis B&B De Zilveren Helm.

 

Wil je op de hoogte blijven van exclusieve evenementen via onze nieuwsbrief?
Word nu gratis lid en geniet meteen van tal van voordelen

Ontdek ook onze andere activiteiten!