Een ritje met de jeep door het oorlogsverleden van Haacht (VOLZET)

Aanbod geldig tot: 
14/05/2017
Antitankgracht Haacht
Antitankgracht Haacht

De Antitankgracht van Haacht maakte deel uit van de lijn Koningshooikt-Waver (de KW-lijn). Deze stelling vormde in de jaren dertig de ruggengraat van het Belgische verdedigingssysteem tegen de Duitsers. Vandaag is het een plek waar erfgoed en natuur samenkomen. 

Toen de Duitse troepen in 1940 naar Frankrijk wilden doorstoten, deden ze dat uiteindelijk via de Ardennen, waardoor ze achter de linie terecht kwamen. De KW-stelling bleek dus zinloos en daardoor kwamen de Antitankgracht en de bijhorende bunkerlinie ongeschonden uit de achttiendaagse veldtocht.

Na de Tweede Wereldoorlog nam de natuur de gracht over en ontwikkelde de vroegere verdedigingslinie zich tot een waardevolle habitat voor heel wat planten en dieren. In 2001 werd de gracht erkend als natuurreservaat. 

Tijdens deze unieke activiteit ontdek je het rijke oorlogsverleden van Haacht. Je neemt plaats in een authentieke legerjeep en vertrekt in colonne op een tocht langs bunkers en geheime verzetsacties. Een enthousiaste gids vertelt je er tijdens de rondrit alles over. Na de tocht kan je nog een bezoekje brengen aan een ‘actieve’ bunker waar soldaat-gidsen je vertellen hoe het leven was in zo’n bunker, wat de Antitankgracht nu eigenlijk was en hoe de linie functioneerde.

Deze activiteit werd exclusief ontwikkeld voor Herita-leden.


Enkele richtlijnen:

  • Het terrein kan drassig zijn. Stapschoenen of laarzen zijn een aanrader.
  • Het terrein is niet toegankelijk voor rolstoelgebruikers of wandelwagens.
  • Honden mogen aan de leiband in het natuurgebied, maar zijn niet toegelaten in de bunker of in een legerjeep.

Organisatie: Herita i.s.m. Gemeente Haacht, WinAr, NatuurPunt. 


Praktisch

Waar? Afspraak aan het einde van de Roostweg (zijstraat van de Keerbergsesteenweg), 3150 Haacht

Wanneer? Zondag 14 mei 2017, om 13u, 14u, 15u én 16u (duurtijd gegidste jeeptocht: 1u)

Prijs? € 7 (€ 5 < 12 jaar)

Meer info over de Antitankgracht: www.haacht.be 


OPGELET! De inschrijvingen voor deze activiteit zijn volzet. Je kan een plaats op de wachtlijst reserveren door je naam, telefoonnummer en het aantal personen door te sturen naar annelies.roose@herita.be


Ook in de buurt

Even verpozen op de verdwenen kasteelsite

Vlakbij vind je de ‘Heerlyckheid van Roost’, de verdwenen kasteelsite die doorsneden wordt door de Antitankgracht. In 2016 werd deze als middeleeuwse speeltuin ingerichte site winnaar van de Forum Vlaamse Archeologie-prijs.


Hou halt in Tildonk

De Groote Oorlog heeft ook een grote impact gehad op het dagelijkse leven. Het Belevingscentrum ’14-’18 richt zich op de provinciale oorlogsgeschiedenis. Daarbij staan historische personen, levensverhalen, anekdotes, foto’s en voorwerpen centraal. Herita-leden genieten een voordeel.


Op twee wielen door het oorlogsverleden

De Dijlelinie fietsroute leidt je langs Martelaarsteden Leuven en Aarschot en toont je de plekken waar het Belgische leger strijd leverde tijdens uitvallen tegen de Duitsers. De route houdt halt in Haacht en in Tildonk. Download de route.


Tweemaal boekenbrand

In de Bibliotheektoren van Leuven kom je alles te weten over de turbulente oorlogsgeschiedenis van de universiteitsbibliotheek. Na een pittige klim geniet je van het mooiste uitzicht over Leuven. Herita-leden bezoeken de toren aan kortingtarief.


Sportgeschiedenis in Hofstade

In Hofstade bezoek je het Sportimonium waar je alles over sport en beweging te weten komt. Het indrukwekkende museum bevindt zich in een strandgebouw dat dateert uit 1938. Talrijke wandelingen en fietslussen nemen je mee op een heuse ontdekkingstocht doorheen de streek. Herita-leden genieten er van een korting.


Wil je op de hoogte blijven van exclusieve evenementen via onze nieuwsbrief?
Word nu gratis lid en geniet meteen van tal van voordelen!


Ontdek ook onze andere activiteiten!