Fotograaf Michiel Hendryckx gidst je door zijn expo in de Gentse Sint-Baafsabdij (VOLZET)

Aanbod geldig tot: 
14/05/2017
‘Het verlangen naar Frankrijk’ Michiel Hendryckx
‘Het verlangen naar Frankrijk’ Michiel Hendryckx
‘Het verlangen naar Frankrijk’ Michiel Hendryckx

Het verlangen naar Frankrijk’ brengt het werk van Michiel Hendryckx naar de poëtische setting van de Gentse Sint-Baafsadbij, een verborgen parel in de stad. 

Michiel Hendryckx wordt geboren in Adinkerke, amper een kilometer van de Franse grens. Wanneer hij acht jaar is, verhuist het gezin Hendryckx naar De Panne. Op woensdagnamiddag en in het weekend doolt Michiel vaak alleen of met vrienden door het nabijgelegen natuurreservaat, de grens over naar het Franse Bray-Dunes. De zomers brengt hij dan weer door bij zijn moeders oudste broer, die landbouwer is in het verre Normandië. Frankrijk is van jongs af bijzonder nabij en aanwezig. Vanaf zijn achttiende reist hij jaarlijks door het land. Eerst al liftend, later zelf met de auto, met de brommer, te voet en zelfst per boot. 

Frankrijk is Hendryckx’ tweede vaderland. Het boek en de tentoonstelling Het verlangen naar Frankrijk zijn dan ook de bezegeling van die jarenlange intieme band. Eigenzinnig en openhartig toont de fotograaf en schrij­ver zijn vertrouwde Frankrijk. Hij duikt in de geschiede­nis en neemt ons mee naar zijn huis in de Argonne en naar al zijn lievelingsplekken, van Picardië tot de Pyreneeën, naar wat voor hem het mooiste land ter wereld is.

Dat deze tentoonstelling net in de Gentse Sint-Baafsabdij neerstrijkt, is geen toeval. Ook aan deze Gentse parel verloor Michiel Hendryckx zijn hart: “Vooral het onaffe van de abdij trekt me aan. Er is niets kapot gerestaureerd. Men voelt er nog volop de tijd. En hoe paradoxaal ook, daardoor wordt de plek precies tijdloos. De monumentale oude refter is één van de mooiste ruimtes van de stad. Daar mogen tentoonstellen is meer dan een grote eer. De spanning tussen de korrel van het oude klooster en het precieze van mijn foto’s. Het zal wonderlijk zijn.”

Exclusief voor Herita-leden gidst Michiel Hendryckx zelf.


Praktisch

Waar? Sint-Baafsabdij, Voorhoutkaai 43, 9000 Gent

Wanneer? Zondag 14 mei 2017, om 18u (duur rondleiding: +/- 1,5 uur)

Prijs? € 10

Meer info over de expo ‘Het Verlangen naar Frankrijk’: historischehuizen.stad.gent/het-verlangen-naar-frankrijk 

Op deze activiteit zijn kinderen zeker welkom, maar hou er rekening mee dat het aanbod niet speciaal werd afgestemd op deze doelgroep en er dus geen kindertarief beschikbaar is.

 

OPGELET! De inschrijvingen voor deze activiteit zijn volzet. Je kan een plaats op de wachtlijst reserveren door je naam, telefoonnummer en het aantal personen door te sturen naar annelies.roose@herita.be


Ook in de buurt

Ontdek het historisch centrum

Het Belfort van Gent is een klassieker onder de Vlaamse monumenten. Beklim de trappen en word beloond met een fabelachtig uitzicht over de stad waar Leie en Schelde samenkomen. Herita-leden genieten een korting.

Bezoek het Gravensteen, een adembenemend middeleeuws kasteel dat al eeuwenlang het uitzicht van het Gentse stadscentrum bepaalt. Het werd door kruisvaarder Filips van de Elzas gebouwd in 1180, om aan de burgers te tonen wie de baas was.

Stap ook eens binnen in het Caermersklooster. De eerste 'caermers' vestigden zich hier in 1287. De kerk werd in 1998 door het provinciebestuur opengesteld voor het publiek en doet nu dienst als de tentoonstellingsruimte Provinciaal Cultuurcentrum Caermersklooster.

Ben je geboeid door de Gentse stadspaleizen in de Veldstraat? Boek dan een rondleiding in het Hotel d'Hane Steenhuyse of het Museum Arnold Vander Haeghen.

Ook de Sint-Pietersabdij is een bezoekje waard. De abdij is een van de topmonumenten van Gent en ze heeft bovendien een sterke reputatie als tentoonstellingshuis. Achter de statige gevels gaat een verrassend grote tuin schuil met een wijngaard, kruidentuin, fruitbomen en ruïnes. Deze prachtige plek staat open voor iedereen die ervan wil genieten.


Een weekendje Gent

Blijf je graag een nachtje slapen in Gent? Villa Emma is een gezellige bed & breakfast in een Gentse cottage-villa uit 1909. Je kan ook overnachten in het Backstay Hostel, het voormalige redactiekantoor van ‘Dagblad Vooruit’ in de Sint-Pietersnieuwsstraat. Dit monumentale Art Deco-pand, met zijn opvallende, mat-glazen eclectische gevel, spreekt tot ieders verbeelding. In beide slaapgelegenheden genieten Herita-leden een voordeeltarief.


Voor de hongerigen

Een hapje eten in Gent? Ontdek de 10 beste restaurants volgens Tripadvisor.

 

Wil je op de hoogte blijven van exclusieve evenementen via onze nieuwsbrief?
Word nu gratis lid en geniet meteen van tal van voordelen

Ontdek ook onze andere activiteiten!