Ontdek de ondergrondse geschiedenis van Antwerpen (VOLZET)

Aanbod geldig tot: 
18/03/2017
Herita Ledenaanbod De Ruien
Herita Ledenaanbod De Ruien
Herita Ledenaanbod De Ruien

Aan het eind van de middeleeuwen was Antwerpen een echte waterstad. Een netwerk van ruien, vlieten en vesten doorkruiste de stad. Deze natuurlijke en uitgegraven waterwegen voorzagen de stad niet alleen van drinkbaar water maar zorgden er ook voor dat goederen makkelijk ter plaatse konden gebracht worden.


Daarnaast deden de ruien dienst als open riool waarin afval geloosd werd. Toen de stad fors groeide, was de stank niet meer te harden en was er nood aan meer leefruimte. Daarom werden de ruien overwelfd en werden er gebouwen bovenop gezet. Zo verdween een uniek stukje erfgoed uit het stadsbeeld en uit ons geheugen.


Dit verborgen patrimonium kan je herontdekken tijdens een bijzondere wandeling door het ondergrondse gangenstelsel van de ruien. De tocht brengt je langs oude gewelven, kanaaltjes, bruggen, riolen en sluizen die de historische stadskern die zich boven je hoofd bevindt weerspiegelen. Aan de hand van interessante weetjes en geheimzinnige anekdotes uit een ver en recent verleden, krijg je een unieke inkijk in de boeiende en rijke geschiedenis van Antwerpen.


We nemen je mee op een bevreemdende wandeling in de onderbuik van Antwerpen. Een professionele gids brengt je tot in de donkerste hoeken van het ondergrondse waterstelsel. Na een kort boottochtje wandel je in het halfduister verder langs overdekte vlieten, vesten en sluizen. Bij elke stap onthullen de middeleeuwse gewelven je hun geheimen.

 

Enkele richtlijnen:

  • Je hoeft geen topatleet te zijn, maar enige fysieke conditie is wel vereist. De wandeling is niet geschikt voor personen met een beperkt gezichtsvermogen en/of beperkte mobiliteit en voor kinderen jonger dan 10 jaar.
  • Rolstoelen, kinderwagens en (huis)dieren zijn niet toegelaten tijdens de Ruienwandeling.
  • Een bezoek aan De Ruien is een stevige en modderige wandeling. Voorzie daarom aangepaste kledij.
  • De constante temperatuur in De Ruien is 13°C à 16°C. Daarom raden we iedereen aan om een lange broek te dragen.
  • Voor de tocht zelf heb je geen speciale schoenen nodig, want je krijgt laarzen (maat 35 tot 47 beschikbaar) en een beschermpak (S tot XXXL beschikbaar). Je krijgt ter plaatse ook een rugzak om je eigen schoenen en andere persoonlijke zaken tijdens de wandeling in mee te nemen.
  • Bij het niet inleveren van de rugzak en laarzen wordt €8 aangerekend. Het beschermingspak mag je houden.
  • Om veiligheidsredenen, bijvoorbeeld bij hevige regenval, kunnen de ondergrondse wandelingen mogelijk niet doorgaan. In dit geval vindt een bovengrondse wandeling plaats. Deze wandeling start in het Ruihuis van waaruit je, indien de situatie het toelaat, een stukje van De Ruien per boot verkent.
  • Je meldt je ten laatste 15 minuten voor de start van de wandeling aan in het Ruihuis voor check-in en het aantrekken van de beschermkledij.

 

PRAKTISCH

Waar? Ruihuis, Suikerrui 21, 2000 Antwerpen               

Wanneer? Zaterdag 18 maart 2017 om 13u45, 14u00, 14u15 én 14u30 (duurtijd: 2 uur)

Let op: meld je ten laatste 15 minuten op voorhand aan!

Prijs? 20 euro

Meer info: www.ruien.be

 

OPGELET! Deze rondleidingen zijn volzet. Je kan een plaats op de wachtlijst reserveren door je naam, telefoonnummer en het aantal personen door te sturen naar annelies.roose@herita.be.


Ook in de buurt:

Ontdek het historisch centrum

Het Ruihuis bevindt zich midden in het historisch centrum van Antwerpen. De perfecte uitvalsbasis om de oude binnenstad te ontdekken, waar elke straat geschiedenis ademt.

De Onze-Lieve-Vrouwekathedraal is het grootste gotische bouwwerk van de Nederlanden en een enorme schatkamer met verschillende kunstwerken van onder andere Rubens. In haar schaduw bruist het van leven in de vele gezellige bruine kroegen en restaurants.

Het Museum Plantin-Moretus werd in 1555 opgericht door Christoffel Plantijn, de eerste industriële drukker uit de geschiedenis. Het museum biedt een boeiend overzicht van de boekdrukkunst van de 15de tot de 18de eeuw en werd als enige museum ter wereld uitgeroepen tot het Unesco Werelderfgoed. 

De geheime Vlaeykensgang dateert van het jaar 1591 en verbindt de Hoogstraat, de Oude Koornmarkt en de Pelgrimstraat met elkaar. Wie door het poortje aan de Oude Koornmarkt 16 stapt, waant zich in een andere tijd.

In het Rubenshuis ontdek je Rubens' leefwereld. In het fabelachtige decor van dit 17de-eeuwse stadpaleis bracht de schilder 25 jaar van zijn leven door. Hij leefde hier niet alleen met zijn gezin maar realiseerde ook het leeuwendeel van zijn oeuvre.

Verschillende wandelroutes leiden je langs de ontelbare boeiende plekjes in de stad.

 

Brouwerij in de stad

De bieren van De Koninck worden al sinds 1833 gebrouen in de Stadsbrouwerij in Antwerpen. Een interactieve brouwerijtoer dompelt je helemaal onder in de geschiedenis van de brouwerij. Herita-leden bezoeken de brouwerij aan kortingtarief.

Stadsbrouwerij De Koninck biedt ook plaats aan stielmannen die al even gepassioneerd met hun vak bezig zijn. De ene maakt chocolade, de andere kaas. De ene vind je tussen de fietsen, de andere tussen de kookpotten.

 

Honger en dorst

Wie honger of dorst heeft vindt ongetwijfeld zijn of haar gading in het rijke aanbod aan eet- en drinkgelegenheden.


Nog geen lid? Word nu GRATIS lid van Herita en geniet van tal van voordelen!