Ontrafel de geheimen van het Ursulineninternaat met Soeur Benedicte en mademoiselle Florentine

Aanbod geldig tot: 
21/10/2017
Belevingscentrum 14-18
Belevingscentrum 14-18
Belevingscentrum 14-18

Het Ursulinenklooster, waar nu het Belevingscentrum 14-18 huist, sloot in 2007 haar deuren. Het klooster maakte oorspronkelijk deel uit van het Sint-Angela instituut, een van de oudste meisjesinternaten van ons land. Hier waren jarenlang duizenden jonge meisjes opgeleid over onderwijs en het leven. Niet enkel Vlaamse, maar ook Engelse, Amerikaanse, Poolse… meisjes liepen hier school en verbleven jaren in het internaat.


Wist je dat de Duitsers lange tijd het klooster bezet hebben tijdens WOI? Wist je dat er in het klooster veel coq au vin werd gegeten? Wist je dat de zusters ook een grote boomgaard hadden in de tuin?


Twee gidsen kruipen in de huid van zuster Bénédicte en mademoiselle Florentine en nemen je op sleeptouw doorheen het klooster van de Ursulinen in Tildonk. Zij staan in voor de kinderen die zich willen inschrijven in het internaat. Ze laten de ‘ouders’ en de ‘kinderen’ alle hoekjes en kantjes zien, aangevuld met enkele pittige verhalen.


Als afsluiter geniet je van een lokaal biertje of een appelsap van een appelboom in de buurt.

Speciaal voor Herita-leden wordt ook de kerk opengesteld.


Praktisch

Waar? Belevingscentrum, Kruineikestraat 5a, 3150 Tildonk

Wanneer? Zaterdag 21 oktober 2017, om 14u (duurtijd: 1.45u)

Prijs? € 12

Meer info over het Belevingscentrum ’14-‘18: www.vlaamsbrabant14-18.be

Op deze activiteit zijn kinderen zeker welkom, maar hou er rekening mee dat het aanbod niet speciaal werd afgestemd op deze doelgroep en er dus geen kindertarief beschikbaar is.

 

De inschrijvingen voor deze activiteit zijn afgesloten.

 

Ook in de buurt

Litteken in het landschap

De Antitankgracht in Haacht maakte deel van de verdedigingslinie Koningshooikt-Waver en is nu een vredig natuurgebied. Vlakbij de Antitankgracht ontdek je de ‘Heerlyckheid van Roost’, de verdwenen kasteelsite die doorsneden wordt door de Antitankgracht. In 2016 werd deze als middeleeuwse speeltuin ingerichte site winnaar van de Forum Vlaamse Archeologie-prijs.


Ga op natuurhistorische wandeling rond het kasteel van Horst

In deze wandeling rond het kasteel kom je alles te weten over de fauna en flora in het prachtige natuur- en stiltegebied van Kasteel van Horst. Leer samen met een gids meer over hoe de omgeving, het bos, de hoeve, … het kasteel voorzagen in zijn dagelijkse behoeftes.


Bezoek Leuven

Leuven, de stad aan de Dijle brengt een bijzondere mix van cultuur, gastronomie, eeuwenoude gebouwen, gezellig shoppen en een bruisend studentikoos nachtleven. Een groot deel van het historische stadscentrum is verkeersvrij. Zo kan je gezellig in de straten kuieren en ten volle genieten van de schoonheid van de stad. Cultuurliefhebbers halen hun hart op tijdens een bezoekje aan de talrijke bezienswaardigheden. De sportievelingen genieten van wandel- en fietsroutes.

In de Bibliotheektoren van Leuven kom je alles te weten over de turbulente oorlogsgeschiedenis van de universiteitsbibliotheek. Na een pittige klim geniet je van het mooiste uitzicht over Leuven.

Herita-leden bezoeken de toren aan kortingtarief.


Op twee wielen langs het oorlogsverleden

De Dijlelinie fietsroute leidt je langs Martelaarsteden Leuven en Aarschot en toont je de plekken waar het Belgische leger strijd leverde tijdens uitvallen tegen de Duitsers. De route passeert in Haacht en stopt ook in Tildonk. Download de route.


Ontdek de geschiedenis van de sport vanop het natuurdomein in Hofstade

In Hofstade bezoek je het Sportimonium waar je alles over sport en beweging te weten komt. Het indrukwekkende museum bevindt zich in een strandgebouw dat dateert van 1938. Talrijke wandelingen en fietslussen nemen je mee op een heuse ontdekkingstocht doorheen de streek. Herita-leden genieten er van een korting.


Wil je op de hoogte blijven van exclusieve evenementen via onze nieuwsbrief?
Word nu gratis lid en geniet meteen van tal van voordelen!


Ontdek ook onze andere activiteiten!