VOLZET: Combineer het Belle Epoque Centrum met een gegidste wandeling naar het Huisje van Majutte

Aanbod geldig tot: 
24/02/2018
Huisje van Majutte.

De periode van 1870 tot 1914 werd na W.O.I omschreven als de 'belle époque', Frans voor de 'mooie eeuw'. In die periode ontstond een nieuwe handelsburgerij tengevolge van de industriële revolutie. Deze nieuwe elite kende een relatieve welvaart en wilde met volle teugen genieten. Ze ontvluchtte de ongezonde en deprimerende steden op zoek naar de natuur en alternatieven voor de verveling.


Zo maakten de badplaatsen algauw furore. Badcultuur vroeg om badarchitectuur en meer specifiek om luxueuze hotels en kustvilla's. Rekening houdend met de weersomstandigheden aan de kust werd geglazuurde baksteen het materiaal bij uitstek voor de gevelbekleding. Nog steeds zijn er in Blankenberge prachtige art-nouveau wandtegeltableaus te bezichtigen.


De plaatselijke vissersbevolking, het dienstpersoneel en de arbeiders konden zich aan die rijkdom enkel vergapen. Een ongemeen realistische inkijk in het leven van die plaatselijke vissers krijg je in het Huisje van Majutte in de Breydelstraat. Dit is wellicht het meest typische en oudst bewaarde vissershuisje aan de Belgische kust. Het werd generaties lang bewoond door de familie Debruyne, die ook wel de Majuttes werden genoemd.


Een professionele gids leidt je rond in het Belle Epoque Centrum. De toonbeelden van welvaart en opkomend kusttoerisme geven het startshot voor een verdere wandeling doorheen Blankenberge. Grillig smeedwerk, kleurige glas-in-lood ramen en mooie sculpturale elementen vormen de leidraad van de wandeling. Eindigen doen we in het cafétje van het Huisje van Majutte. Met een Blankenbergse Kokketeute in de hand gaan we de confrontatie aan met de kroostrijke gezinnen die er ooit woonden en met hun harde vissersleven.  


Praktisch

Waar?

 • Start: Belle Epoque Centrum
  Elisabethstraat 24
  8370 Blankenberge
 • Einde: Huisje van Majutte
  Breydelstraat 10
  8370 Blankenberge

Start en einde liggen 7 minuten wandelen uit elkaar.


Wanneer? 24 februari 2018


Verloop van de activiteit?   

 • 14u  gegidste rondleiding in het Belle Epoque Centrum
 • 15u  gegidste wandeling doorheen Blankenberge
 • 16u  aankomst in Huisje van Majutte

Prijs? € 10, incl. drankje aan het einde van de wandeling

Op deze activiteit zijn kinderen zeker welkom, maar hou er rekening mee dat het aanbod niet speciaal werd afgestemd op deze doelgroep en er dus geen kindertarief beschikbaar is.

 

 

Toegankelijkheid

Zowel het Belle Epoque Centrum als het Huisje van Majutte is rolstoeltoegankelijk. Hou wel rekening met mogelijke obstakels tijdens de wandeling en een smalle en moeilijke doorgang bij het Huisje van Majutte. Rolstoelgebruikers moeten contact opnemen met steven.decroos@herita.be om de mogelijkheden te bespreken.


Ook in de buurt

Aan de Belgische Kust valt altijd wat te beleven. Heel wat interessante voorstellen, heerlijke eet- en drinkgelegenheden en een ruim aanbod aan overnachtingen kan je vinden via www.dekust.be


Wil je op de hoogte blijven van exclusieve evenementen via onze nieuwsbrief?
Word nu gratis lid en geniet meteen van tal van voordelen


Ontdek ook onze andere activiteiten!