VOLZET: Rondleiding in het Fort van Breendonk: on(t)roerend bewijs van de gruwel van twee wereldoorlogen

Aanbod geldig tot: 
25/02/2018

Op 25 februari kan je als lid van Herita een rondleiding met gids volgen doorheen het indrukwekkende fort van Breendonk.


Over het fort

Vanaf het begin van de 20e eeuw ontstaat in Vlaanderen de behoefte om een nieuwe militaire verdedigingsgordel te bouwen ter bescherming van de stad Antwerpen en haar haven: de fortengordel. In 1909 wordt zo gestart met de bouw van het Fort van Breendonk. Het fort wordt gebouwd in ongewapend beton als een fort van de tweede orde met aangehechte caponnières.


In juli 1914, wanneer W.O.I uitbreekt, is het fort - net als de naburige forten - niet afgewerkt. Op 1 oktober bombardeert het Duitse leger voor de eerste keer het fort van Breendonk. Het fort geeft zich over.


Na het einde van de oorlog in 1918 gebruikt het Belgisch leger het fort af en toe om er soldaten in onder te brengen. In de aanloop naar een nieuwe oorlog stelt het leger vast dat de forten uit de verdedigingsgordel rond Antwerpen niet langer aangepast kunnen worden aan de vereisten van de moderne oorlogsvoering. Het leger kiest Breendonk uit als eventuele standplaats voor de koning en zijn Hoofdkwartier in geval van een invasie van het land.


Op 16 mei 1940, wanneer W.O.II losbarst, geeft generaal Billotte het bevel de verdedigingslijn Antwerpen-Namen prijs te geven. In het ideaal gelegen Breendonk werd een Auffanglager of “opvangkamp” voor gevangenen geïnstalleerd. Op 4 september 1944 wordt het Fort van Breendonk officieel bevrijd. Maar het fort is al leeg wanneer de Britten er aankomen. Op 30 augustus werd immers een laatste konvooi van de nog aanwezige gevangenen naar Duitsland afgevoerd en vervolgens verdwenen de bewakers.


Na de bevrijding doet het Fort dienst als gevangenis voor collaborateurs en wordt het Breendonk II. In die periode gaan de bewakers zich te buiten aan excessen. De verhalen die de ronde deden over het nazikamp, de cellen, de folterkamer, … voeden de wraakgevoelens. Op 17 oktober 1944 beveelt de minister van Justitie de evacuatie van het Fort en worden de gevangenen overgebracht naar de Dossinkazerne te Mechelen. Daarna wordt Breendonk een officieel interneringscentrum van de Belgische Staat totdat het tot Nationaal Gedenkteken wordt uitgeroepen bij wet van 19 augustus 1947.


Praktisch

  • Waar?
    Nationaal Gedenkteken van het Fort van Breendonk
    Brandstraat 57
    2830 Willebroek
  • Wanneer? 25 februari 2018 om 14u
  • Verloop van de activiteit? Gegidste rondleiding doorheen het Fort van Breendonk (2 uur)
  • Prijs? € 15, inclusief koffie en taart na afloop

Op deze activiteit zijn kinderen zeker welkom, maar hou er rekening mee dat het aanbod niet speciaal werd afgestemd op deze doelgroep en er dus geen kindertarief beschikbaar is.

Wil je op de hoogte blijven van exclusieve evenementen via onze nieuwsbrief?
Word nu gratis lid en geniet meteen van tal van voordelen!


Ontdek ook onze andere activiteiten!