Win het boek ‘Mon, schipper tijdens WOI’

Aanbod geldig tot: 
20/07/2017
© familie Reyniers
© familie Reyniers

Toen oud-schipper Edmond Reyniers (1883-1979) al ruim in de tachtig was, schreef hij op verzoek van zijn familie zijn memoires neer. Het gedeelte dat zich afspeelt tijdens de Eerste Wereldoorlog, is nu in boekvorm uitgebracht en draagt de titel ‘Mon, schipper tijdens WOI’.

Edmond was de trotse eigenaar van een sleepkempenaar. Op het moment dat Duitsland in 1914 de oorlog verklaarde aan België en Frankrijk bevonden hij, zijn echtgenote en hun twee kinderen zich met de Thérèse in Duitsland. Het schip was net geladen met steenkool en werd al teruggesleept richting België.

Na enkele uren zou het gezin de grens bereiken, maar het draaide anders uit. Schipper Mon zou uiteindelijk pas na een jaar terugkeren in België. Ook de verdere oorlogsjaren waren niet gemakkelijk voor de schipper en zijn familie. Tochten tussen België en het neutrale Nederland, in beslagnames, aan de ketting gelegd worden, bombardementen: de familie Reyniers maakte het allemaal mee.

Er verschenen al heel wat werken over de geschiedenis van de binnenvaart. Dit boek brengt echter het verhaal van de schippers en geeft een unieke inkijk in het leven van schippersfamilies zo'n honderd jaar geleden. De erbarmelijke omstandigheden waarin ze vaak leefden, hoe ze heel hard werkten, tegenslagen kenden maar zich steeds weer aanpasten en weer doorgingen. 

Doe mee aan de wedstrijd en win een van de drie exemplaren ter waarde van 15 euro!


Deze wedstrijd is afgesloten. De winnaars worden persoonlijk op de hoogte gebracht.


Meer info over Ruimschoots: ruimschoots.org