Het totaalkunstwerk van Koen van den Broek in de Hofkamer

© Lucid

De authentieke wand- en plafonddoeken op de eerste verdieping van de Hofkamer waren door de tand des tijds zo toegetakeld dat ze niet meer gerestaureerd konden worden. Daarom kreeg deze volledige ruimte een hedendaagse artistieke invulling door de bekende Belgische kunstenaar Koen van den Broek.


De bovenkamer van Koen van den Broek

De ruimte werd letterlijk Van den Broeks ‘bovenkamer’ waarin hij verwijst naar werken uit zijn oeuvre en kritiek levert op de welvaartsgedachte. Oorspronkelijk werd de ruimte gebruikt om te pronken met rijkdom. Nu gaat van den Broek er in tegen de romantiek die dweept met exotische elementen en kitscherige symboliek uit de vorige eeuw.


Het kunstwerk nader bekeken

Het werk gaat in tegen de lieflijke voorspoed van de plafondschildering op de benedenverdieping. Grote explosieve kleurvlakken en vloeibare vormen, maar net zo goed realistische elementen nemen de ruimte in. Van den Broek doorbreekt niet alleen de in de 18de eeuw zo geliefde symmetrie maar lokt je bovendien in een wervelende gedachtestroom. Wat je nu ziet, is het resultaat van een creatieproces dat vier maanden duurde.


De kunstenaar

Koen van den Broek is een atypisch Belgisch kunstenaar die zijn inspiratie put uit een internationale context. Hij heeft een bijzonder oog voor structuren en gebruikt zijn fototoestel als schetsboek. Ook zijn artistiek werkproces laat zich niet binnen duidelijke lijnen vangen. Periodes van reizen, vorsen, schilderen en representatie wisselen zich af. Zijn werken vinden dan ook wereldwijd hun weg naar galerieën, musea en verzamelaars. 


Bekijk hier alle foto's van het werk.