Kasteel van Horst sluit deuren in 2017

Kasteel van Horst

Enkele weken geleden is een stuk metselwerk van de niet-gerestaureerde rechtervleugel van het Kasteel van Horst losgekomen. Na onderzoek door experts heeft Herita beslist om de poorten van het kasteel voorlopig voor bezoekers gesloten te houden.


Enkele weken geleden is een stuk metselwerk van de latrine aan de kleine toren van de niet-gerestaureerde rechtervleugel van het Kasteel van Horst losgekomen en in de vijver rondom het kasteel terechtgekomen. Met het oog op de veiligheid liet Herita een onderzoek naar de draagkracht en de stabiliteit van het kasteel en de brug naar de binnenplaats uitvoeren. Uit dat onderzoek is gebleken dat enkele niet-gerestaureerde ruimtes van het kasteel niet meer geschikt zijn om bezoekers in veilige omstandigheden te ontvangen. Ook de toegangsbrug die leidt naar de binnenplaats van het kasteel, is in slechte staat.


Het is voor Herita van het allergrootste belang om de veiligheid voor onze bezoekers, medewerkers, gidsen en vrijwilligers te garanderen en om een optimale beleving van het kasteel aan te bieden aan alle bezoekers. Daarom heeft de erfgoedorganisatie beslist om, op basis van de bevindingen van dit onderzoek, de poorten van het kasteel in 2017 gesloten te houden. Ook de kasteelshop wordt gesloten. In principe zou het kasteel de poorten, na de winterperiode, opnieuw openen op zaterdag 1 april. Herita werkt momenteel volop aan een plan van aanpak om de problemen in het Kasteel van Horst op te lossen.


Fietsen en wandelen op het domein rond het kasteel blijven wel mogelijk. Ook brasserie Het Wagenhuis, gelegen in het prachtige koetshuis op het kasteeldomein, blijft open voor een hapje en een drankje.


www.kasteelvanhorst.be