Nog tot 1 maart: inschrijven voor de onroerenderfgoedprijs

Onroerenderfgoedprijs 2017 logolabel

De Onroerenderfgoedprijs is een beloning van de Vlaamse overheid voor wie erfgoed op een goede manier beheert. In 2017 gaat de prijs op zoek naar gebouwen, landschappen en archeologische locaties die zelden te bezichtigen zijn én die recent werden opgeknapt. Dat is het jaarthema. Inschrijven kan nog tot 1 maart. De prijs: 15.000 euro. Vorig jaar won De Roma de Onroerenderfgoedprijs.

Een privéwoning die onlangs is gerestaureerd, een zelden toegankelijk oorlogsrelict, een verborgen en pas volgens de regels van de tuinkunst heraangelegde tuin… Het zijn maar enkele voorbeelden van categorieën van monumenten die een kans maken. De kandidaten moeten in het Vlaams Gewest liggen.

Voorwaarden

Iedereen kan deelnemen als je aan bepaalde voorwaarden beantwoordt, die eigenlijk voor zichzelf spreken. Let wel: je monument moet passen in het jaarthema, en het opknapproject mag bijvoorbeeld maximaal vijf jaar geleden zijn voltooid. Erfgoed waarvan de Vlaamse overheid (gedeeltelijk) de eigenaar of beheerder is, komt niet in aanmerking.

Het verloop

Uit alle deelnemers kiest een jury drie laureaten en daarna één winnaar. Elke laureaat ontvangt 2500 euro. De winnaar krijgt daarbovenop nog 12.500 euro. Er is ook een publieksprijs, waarvoor het grote publiek kan stemmen op zijn favoriete laureaat.
Bekijk het campagnefilmpje. 

Meer info 
www.onroerenderfgoedprijs.be