Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed

2018 is het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed, ook wel the European Year for Cultural Heritage of EYCH.

Mei-juni: regionale infomomenten wiki loves heritage

Wiki Loves Heritage nodigt erfgoedbeheerders en -organisaties, erfgoedgemeenschappen en -liefhebbers, fotografen en Wikipedianen uit om samen erfgoed online te ontsluiten onder een vrije licentie. Op die manier kan iedereen de beelden gebruiken, op Wikipedia en daarbuiten, bereiken we een breed en nieuw publiek en verhogen we de bekendheid van ons erfgoed.

15 juni: Building Brussels' Baukultur

In het kader van het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed organiseren Building Brussels, Konekt Brussels, de VUB, ICOMOS Vlaanderen-Brusselen en ESACH een dubbellezing. Onderwerpen zijn: Baukultur & de Davos-Verklaring en Industrieel erfgoed & de bedrijvige stad.

25 juni: cultureel erfgoed draagt bij tot een lokale ontwikkeling | Lezing Koen Van Balen

Het rapport Cultural Heritage Counts for Europe toont aan hoe en in welke mate cultureel erfgoed een bijdrage levert aan levenskwaliteit en aan duurzame ontwikkeling. Historische gebouwen, buurten, steden en cultuurlandschappen hebben het vermogen om ons allen te inspireren en te verrijken. Ze helpen ons om een gevoel van verbondenheid te ervaren met een bredere gemeenschap.

26 juni -1 juli: Youth in action at the museums

Van 26 juni tot 1 juli organiseert Saltho-Youth een Europese training voor jeugdwerkers en organisaties die met jongeren en erfgoed werken. 

26 juni: CULTUREEL ERFGOED IN EUROPA: HET VERBINDEN VAN VERLEDEN EN TOEKOMST

Om het belang van diversiteit van de Europese cultuur te benadrukken, houdt het Europees Parlement op 26 juni een conferentie getiteld "Cultureel erfgoed in Europa: het verbinden van verleden en toekomst".

9 september: Open Monumentendag

Het grootste Monumentenfeest van het jaar krijgt dit jaar ook een Europees tintje. Organisatoren zijn volop bezig met hun programma's in elkaar te boksen. We maar we we geven je graag al meer inspiratie over hoe je als Open Monumentendag-organisator een beetje Europa in jouw evenement kan verwerken.

6 november: Kwaliteitsvol leren in erfgoedsites

Een van de doelen van het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed is onderwijs en levenslang leren. Ook ontwikkeling en overdracht van vaardigheden en kennis binnen de erfgoedsector en erfgoed als inspiratiebron voor innovatieve en hedendaagse creaties zijn specifieke doelen van het Europees Jaar. Deze drie doelen komen allemaal terug in deze studiedag.