Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed

2018 is het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed, ook wel the European Year for Cultural Heritage of EYCH.

Stefan Dewickere

28 mei: Out on the Streets: Heritage for All, in Theory and Practice | Lezing John Schofield

In zijn lezing gaat prof. dr. John Schofield dieper in op zijn erfgoedwerk met minder evidente en moeilijk te bereiken gemeenschappen en groepen, in het bijzonder als het over identiteit en samenleven gaat. Hij besteedt speciale aandacht aan de ethische kwesties die gepaard gaan met het omgaan met kwetsbare groepen. Schofield argumenteert dat hier ook de kracht en het potentieel zit van een sleuteldocument als de kaderconventie van Faro.

15 juni: Building Brussels' Baukultur

In het kader van het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed organiseren Building Brussels, Konekt Brussels, de VUB, ICOMOS Vlaanderen-Brusselen en ESACH een dubbellezing. Onderwerpen zijn: Baukultur & de Davos-Verklaring en Industrieel erfgoed & de bedrijvige stad.

25 juni: cultureel erfgoed draagt bij tot een lokale ontwikkeling | Lezing Koen Van Balen

Het rapport Cultural Heritage Counts for Europe toont aan hoe en in welke mate cultureel erfgoed een bijdrage levert aan levenskwaliteit en aan duurzame ontwikkeling. Historische gebouwen, buurten, steden en cultuurlandschappen hebben het vermogen om ons allen te inspireren en te verrijken. Ze helpen ons om een gevoel van verbondenheid te ervaren met een bredere gemeenschap.

26 juni -1 juli: Youth in action at the museums

Van 26 juni tot 1 juli organiseert Saltho-Youth een Europese training voor jeugdwerkers en organisaties die met jongeren en erfgoed werken. 

9 september: Open Monumentendag

Het grootste Monumentenfeest van het jaar krijgt dit jaar ook een Europees tintje. Organisatoren zijn volop bezig met hun programma's in elkaar te boksen. We maar we we geven je graag al meer inspiratie over hoe je als Open Monumentendag-organisator een beetje Europa in jouw evenement kan verwerken.

6 november: Kwaliteitsvol leren in erfgoedsites

Een van de doelen van het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed is onderwijs en levenslang leren. Ook ontwikkeling en overdracht van vaardigheden en kennis binnen de erfgoedsector en erfgoed als inspiratiebron voor innovatieve en hedendaagse creaties zijn specifieke doelen van het Europees Jaar. Deze drie doelen komen allemaal terug in deze studiedag.