Basement Talk: 21st century skills

dinsdag, 11 september, 2018 -
13:00 tot 14:00

Hoorde je al van Mintlab? Mintlab staat voor Meaningful Interactions Lab en doet onderzoek binnen het domein van Human-Computer Interaction vanuit het perspectief van de Sociale en Humane Wetenschappen. De missie van Mintlab is om zinvolle en waardevolle interacties met technologie te onderzoeken en te ontwerpen. Het actief betrekken van de gebruikers staat centraal in hun aanpak. De onderzoeksgroep organiseert om de twee maanden een 'Basement Talk': een moment waarbij onderzoekers en professionals uitgenodigd worden om hun werk/initiatieven te delen. 

Op 11 september is er opnieuw een Basement Talk. Er komen twee sprekers aan bod: 

  • Roos Groothuizen (Nederland) zal het hebben over digitale rechten en ethiek, en wat het betekent om een publiek te betrekken in deze thema’s aan de hand van social design en interactie. Roos is ontwerper en artiest die de systematische discriminatie van bepaalde algoritmes aan de kaak wil stellen. Ze trekt met haar installatie de ‘Black Box Bellagio’ doorheen Europa. Dit eigenaardig casino wil niet het geld van haar deelnemers, maar wel hun vrijheid, integriteit en privacy. Haar publiek zet hun identiteit op het spel, in een interactieve totaalbeleving. 
     
  • Charmaine Zammit (Malta) zal de lessen delen die voortkomen uit haar praktijkonderzoek naar strategieën om jongeren te betrekken in de museumwerking. Haar werk richt zich vooral op methodes die musea kunnen gebruiken om binnen de muren van het museum met jongeren kritisch te denken, en betekenis te geven. Charmaine zal de voordelen aanstippen van een nauw engagement met verschillende groepen binnen het museumpubliek, zodat musea samen met deze groepen de historische waarde van de artefacten in kaart kunnen brengen. Deze presentatie komt voort uit haar doctoraatsonderzoek. Daarnaast leidt Charmaine ook het Departement van kunsteducatie voor middelbare scholen in Malta, en geeft ze kunstgeschiedenis aan de universiteit in Malta.

De voertaal is Engels. 


Voor wie is de Basement Talk? 

Hoewel de sprekers meestal academici zijn, staan de Basement Talks open voor een breed publiek.  Het onderwerp van deze editie leent zich zeer goed om bruggen te slaan tussen een puur academisch verhaal en het voorstellen van concrete projecten en resultaten. Daarom nodigen we graag mensen en organisaties uit de erfgoedsector uit om zich te laten inspireren voor hun (publieks)werking


Praktisch 

De Basement Talk vindt plaats op 11 september van 13-14u

Locatie: MintLab. Adres: Parkstraat 45, 3000 Leuven. Hier vind je een eenvoudige wegbeschrijving. 


Inschrijven 

Deelnemen aan de Basement Talk is gratis. Wil je graag deelnemen? Stuur dan voor 10 september een mailtje naar roos.voorend@kuleven.be