Focus op families: studiedag familievriendelijkheid

maandag, 7 oktober, 2019 -
09:00 tot 16:30

Een jaar geleden lanceerde publiq het Inclusieve Familiemanifest: een handige tool waarmee cultuurhuizen aan de slag kunnen om hun organisatie nog familievriendelijker te maken. Samen met FARO, de Gezinsbond en Toerisme Vlaanderen organiseert publiq nu voor de eerste keer Focus op Families: een studiedag volledig in het teken van familievriendelijkheid. 

Het programma

Keynote: Hade Bamps -  Iedereen publiekswerker. Lezing met denkmomenten
Familievriendelijkheid zit verweven in alle lagen van je organisatie. Maar hoe kan je alle neuzen in dezelfde richting draaien als het op families aankomt? Tijdens deze lezing gaat Hade Bamps (Levuur) dieper in op hoe je jouw team helemaal overtuigt van het belang van familievriendelijkheid. Tijdens deze lezing krijg je de kans in kleine groepjes over jouw werking na te denken.

4 inspirerende keuzesessies met lunch:
Stel zelf je programma samen en kies 3 van de 4 keuzesessies.

  • 1. Het kindbeeld in je communicatie: interactieve sessie                                                                                                           

We zoomen in op het kindbeeld dat we uitdragen in onze communicatie: welke beelden gebruiken we, wat vertellen we daarbij? In deze interactieve sessie maken Caroline Boudry (VBJK) en Annelies Roelandt (VCOK) ons niet alleen bewust van het belang van doordachte communicatie over de familievriendelijke werking, ze reiken ook heel wat voorbeelden en concrete handvatten voor de praktijk aan

  • 2. En actie! Tackel je moeilijkste actiepunten van het Familiemanifest. Workshop                                                                 

Het Familiemanifest bestaat uit 25 concrete actiepunten waarmee jij jouw organisatie nog familievriendelijker kan maken. In deze workshop bekijken we in kleine groepjes de actiepunten die jij het moeilijkst vindt om in de praktijk om te zetten. Samen zoeken we naar de beste oplossingen op maat van jouw organisatie. Zo krijg je op deze studiedag niet alleen verfrissende ideeën, maar ga je met concrete plannen voor je eigen organisatie naar huis. Tip: bekijk op voorhand de actiepunten en denk al eens na over welke punten jij de moeilijkste vindt.

  • 3. Een familievriendelijk onthaal. Getuigenis van Lies Ledure, MSK                                                                                       

Voor een familievriendelijke werking zorg je niet alleen. Je hebt daarbij hulp en steun nodig van collega’s. De onthaal-, zaal- en/of veiligheidsmedewerkers spelen daarbij een cruciale rol. Maar hoe krijg je hen mee in je familievriendelijk verhaal? Lies Ledure, publieksmedewerker MSK Gent, heeft op dit terrein al bergen werk verzet, en deelt graag haar ervaringen in deze sessie.

  • 4. Waarom inzetten op diversiteit? Dialoog in kleine groep                                                                                                        

In een diverse samenleving kom je ook in de cultuursector steeds meer in contact met bezoekers van verschillende achtergronden: ze spreken een andere taal, hebben andere gewoontes of beleven cultuur op een andere manier. Waarom is het belangrijk dat je je als culturele organisatie hiervan bewust bent en op inzet? In deze dialoog onderzoeken we hoe je op een zinvolle manier rond diversiteit kan werken. De dialoog wordt begeleid door Yao Issifou en Faden Durgun van Bon, de Brusselse werking van het Agentschap Integratie en Inburgering.”


Slotmoment: Afgelopen najaar hebben heel wat organisaties hun publiek bevraagd over familievriendelijkheid op hun locatie. Tijdens dit slotmoment gaan we dieper in op de resultaten van de bevraging. Wat kunnen we leren van de families die de deelnemende organisaties bezochten? En we lichten alvast een tipje van de sluier op rond de toekomstplannen van publiq, FARO, de Gezinsbond en Toerisme Vlaanderen rond familievriendelijkheid. 

Praktisch

Datum: Maandag 7 oktober 2019

Tijd: 9u-16.30u

Locatie: STAM - Stadsmuseum Gent (Godshuizenlaan 2, 9000 Gent)

Inschrijven

Inschrijven: € 50 euro excl. btw (= € 60,50 incl. BTW). Zo garanderen we kwalitatieve sessies op een inspirerende locatie met een lekkere broodjeslunch.

Inschrijven kan tot en met maandag 30 september, zolang er plaatsen beschikbaar zijn. Inschrijven doe je via dit inschrijvingsformulier

Kosteloos annuleren kan tot en met maandag 30 september. Geef een seintje via liesel@publiq.be als je verhinderd bent. Bij annulatie na maandag 30 september zijn we genoodzaakt de volledige deelnameprijs aan te rekenen.