Lerend netwerk: projectfinanciering

donderdag, 6 juni, 2019 -
09:15 tot 14:00

Ben je op zoek naar financiering voor je project maar weet je niet waar te beginnen of wat de mogelijkheden zijn?

Zit je projectfinanciering muurvast en heb je nood aan een duwtje in de rug? 

In aanwezigheid van een aantal financieel experten (van PMV, KissKissBankBank en Emolife) en ervaringsdeskundigen uit de erfgoedsector, delen erfgoedzorgers en financiële professionals tijdens dit eerste Lerend Netwerk rond projectfinanciering hun kennis, tips en ervaringen.

Kom met jouw vraagstuk naar dit Lerend Netwerk, ga in gesprek en vertrek met ideeën en antwoorden die je toepast op je eigen financieringscase. Starten doen we met een prikkelende keynotespreker die je meer vertelt over het Business Model Canvas en de financieringsmix. 

Voor wie is dit lerend netwerk? 

 • Voor iedereen die wil starten met de financiering van een erfgoedproject
 • Mensen die bezig zijn fondsen te werven voor een project, maar bij wie de fondsenwerving vastzit. Kortom: projecten die nood hebben aan frisse ideeën
   

Programma

 • 9.15u: Welkom met koffie
 • 9.45u:  Welkom door Herita en Kurt Van Camp (voorzitter vzw Fort Liezele, directeur De Steenschuit vzw) 
 • 10u:  Lezing Business model canvas en financieringsmix
  door Bernard Fornovillle (Sociale Innovatiefabriek)
 • 11u: Intervisiegroepen
 • 12.30u: Netwerklunch
 • 14u: Einde
   

Intervisiegroepen

Er zijn 3 intervisiegroepen over verschillende thema's. Een intervisiegroep bestaat uit deelnemers, een moderator, een financieringsexpert en een ervaringsdeskundige uit de erfgoedsector.
In de intervisiegroep is er tijd om je collega's te leren kennen, vragen te stellen aan de expert en de ervaringsdeskundige en jouw eigen project voor te stellen.

Groep 1: een brede blik op financiering

 • Financieringsexpert: Erwijn Vrijens - PMV
 • Ervaringsdeskundige: Leen Van de Weghe - Regionaal Landschap Pajottenland en Zennevallei

In deze groep worden allerlei mogelijke financieringsmogelijkheden besproken. Een expert van PMV, die potentieel rendabele erfgoedlocaties ondersteunt door het verstrekken van risicokapitaal, leningen en het opnemen van zakelijke rechten geeft een kort overzicht en ervaringsdeskundige Leen Van de Weghe (Regionaal Landschap Pajottenland en Zennevallei) getuigt vanuit de praktijk hoe het Regionaal Landschap en verschillende regionale erfgoedpartners gebruik maken van lokale, regionale en Europese subsidies voor lokale erfgoedprojecten. Laat het niet na om al je concrete vragen met de groep te delen en breng zelf ook je eigen ervaring in. 


Groep 2: Starten met crowdfunding

 • Financieringsexpert: Mathijs Van Marcke - KissKissBankBank
 • Ervaringsdeskundige: Koen De Vlieger-De Wilde van Kasteel d'Ursel

Deze groep bespreekt concrete good practices en do’s en don’ts om je projectfinanciering via je erfgoedgemeenschap op te halen. Expert Mathijs Van Marcke van KissKissBankBank, een online crowdfundingsplatform, begeleidt de opstart van crowdfundingsprojecten en is blij om jouw vragen te beantwoorden. Ervaringsdeskundige Koen De Vlieger-De Wilde van Kasteel d’Ursel deelt zijn ervaring vanuit succesvolle crowdfundingsprojecten. Ga met concrete ideeën en veel goesting om je eerste crowdfundingsactie op te zetten naar huis.

Deelnemen aan deze groep is interessant voor iedereen die wil starten met crowdfunding


Groep 3: Aanvullende financiering: tips en tricks

 • Financieringsexpert: Geert Dobbelaere - Emolife
 • Ervaringsdeskundige: Paul Lambrechts - vzw Heerlijkheid Heers

Deze groep deelt ervaringen en uitdagingen over kleine en grote projectfinancieringen. Heb je een concrete vraag of weet je niet hoe je de financiering van je project naar een hoger niveau kan tillen? Expert Geert Dobbelaere van Emolife, Paul Lambrechts van vzw Heers en alle aanwezige erfgoedcollega’s staan voor je klaar om mee te denken.

Deelnemen aan deze groep is interessant voor iedereen die een duwtje in de rug kan gebruiken om de projectfinanciering naar een hoger niveau te tillen


Praktisch

Het lerend netwerk vindt plaats in Fort Liezele in Puurs. Adres: Fortbaan 2, 2870 Puurs

Deelnemen aan het lerend netwerk kost €20. Partners in het Netwerk Open Monumenten genieten korting bij hun inschrijving. 

Inschrijven doe je via onderstaand formulier.