Netwerkmoment Erfgoed Noord- en Midden-Limburg: 8 oktober 2019

dinsdag, 8 oktober, 2019 -
09:30 tot 14:00

Op dinsdag 8 oktober bundelen verschillende koepelorganisaties uit de erfgoedsector hun krachten voor een info- en ontmoetingsdag tussen professionals en vrijwilligers uit de Limburgse erfgoedsector. 


Programma

9.30u: Onthaal met koffie en thee

10.00u: Verwelkoming

 • Openingswoord
  door Lieve Theuwissen, Schepen van erfgoed 
   
 • Aanleiding, inleiding, verleiding: wegwijs in Erfgoedland
  door Karel Dendooven (Herita) en Gregory Vercauteren (FARO)

10.45u-11.30u: Keuze uit volgende 5 parallelsessies 

11.45u-12.30uKeuze uit volgende 5 parallelsessies

12.45u-13.45u: Lunch, netwerkgelegenheid en slotmoment

14.00u-15.30u: Optionele rondleidingen 

 • Bezoek grafheuvels Kaulille: een urnenveld met een toekomst?
  door Joyce Paesen en Morien Schroyen 

  Omwille van de verplaatsing start deze rondleiding om 14.15u op de hoek van de Belgebergstraat en de Kettingbrugweg (Kaulille). Deelnemers worden verwacht met eigen vervoer ter plaatse te geraken. Heb je geen eigen vervoer, neem dan gerust met ons contact op.
   
 • De Sint-Laurentiuskerk: schatkamer van laat-middeleeuws houtsnijwerk
  door Friedo Steensels 
 • Bocholter Brouwerijmuseum: een bezoek aan het grootste brouwerijmuseum van Europa!
  door Gidsenkring Brouwerijmuseum
 • De Priool: van uniek schoolgebouw naar openbare bibliotheek en erfgoedhuis
  door Ann Rombaut en Wim Cuppens


Praktisch

Datum: dinsdag 8 oktober
Uur: start om 9.30u

Locatie
Bocholter Brouwerijmuseum, Dorpstraat 53, 3950 Bocholt

Inschrijven
Deelnemen is gratis, maar inschrijven is verplicht. Inschrijven kan tot 1 oktober


Inschrijven


Meer over de verschillende parallelsessies

Reeks 1

Houtkanten: hagen voor de eeuwigheid - Door Frederik Faveere (Regionaal Landschap Lage Kempen)

Al eeuwenlang bepalen houtkanten het uitzicht van het historische landschap. Toch dreigen deze landschapselementen door ongebruik te verdwijnen. Het Regionaal Landschap probeert i.s.m. verschillende actoren de houtkanten nieuw leven te geven en ze te bewaren voor de eeuwigheid.


Een evenwichtige financieringsmix voor erfgoedprojecten - Door Evert Verreth (Herita) 


Erfgoedapp voor dummies: ook molenaars werken ermee! - Door Vincent van den Berg (Molennetwerk Kempen~Broek) en Roel Daenen (FARO) 

Apps alleen maar voor de jongeren onder ons? Integendeel. Laat je in deze sessie overtuigen door de kracht van de Erfgoedapp. Je krijgt in deze sessies tips en tricks om met de app te werken en de sprekers gidsen je langs de valkuilen, zodat je er zelf niet in trapt.  


The making of; Vlaamse Meesters in Situ - Door Peter Wouters (Openbaar Kunstbezit Vlaanderen)

Op 45 locaties in Vlaanderen beleef je Vlaamse meesters op hun oorspronkelijke plek. En ja, ook in Bocholt kan je zo'n Vlaamse meester bewonderen. Wat leerden we uit dit grootschalig project? Wat waren de valkuilen? En wat moet je weten als je zelf een soortgelijk project wil opzetten?  


Goed Geregeld?! Huisvesting voor lokale erfgoedorganisaties - Door Gregory Vercauteren en Ann Rombaut (FARO)

Erfgoedorganisaties die zoeken naar betere huisvesting, kloppen vaak aan bij het gemeentebestuur. Voor het gemeentebestuur is dit niet zomaar vanzelfsprekend. Aan de hand van drie praktijkvoorbeelden verkennen we in deze workshop hoe gemeentebesturen en lokale erfgoedorganisaties wederzijdse afspraken kunnen maken. Welke ondersteuning kan een gemeentebestuur bieden, maar ook wat kan een erfgoedorganisatie daar tegenover stellen? En hoe kunnen beide partijen deze afspraken vastleggen?.


Reeks 2

"Weet ge nog...?" Getuigenissen als bron voor onderzoek naar de recente geschiedenis van de Mijnstreek - Door Leen Gos en Leen Roels (Erfgoedcel Mijn-Erfgoed)

De Limburgse Mijnstreek kent een relatief recente geschiedenis. Deze bevindt zich vaak in de hoofden van haar oudere bewoners. Hoe kan je via een interview binnenkijken in de hoofden van oude bewoners om het verleden te reconstureren?  Je komt het in deze sessie te weten! 


Erfgoedsamenwerking 'booming' in Bosland - Door Eveline Feijen (Gemeente Pelt)

Bosland is een samenwerkingsverband tussen enkele Noord-Limburgse gemeenten en externe partners. Bosland plant, naast natuur en toerisme, ook structureel te gaan samenwerken op vlak van erfgoed. Welk erfgoed er aanwezig is in deze regio, hoe deze samenwerking tot stand komt, welke stappen er worden ondernomen, hoe ‘het plan’ eruit ziet,… je komt het in deze sessie te weten.


Monumentenwacht: voorkomen is beter dan genezen - Door Carolien Goeleven (MoWa Limburg)

Monumentenwacht Limburg behartigt het belang van goed en regelmatig onderhoud. Zo kan je als erfgoedeigenaar dure en laattijdige ingrepen uitstellen en zelfs vermijden. Hoe Monumentenwacht jouw partner kan zijn in deze preventieve aanpak kom je te weten in deze sessie.


Van historische grafsteen tot molen, samen met jongeren aan de slag met erfgoed - Door Ellen Demuynck (PCCE Limburg) 

Het kapelletje naast het sportveld, de molen op weg naar school, het herdenkingsmonument op het dorsplein, het historisch kerkhof naast de kerk, … zo’n plekken vind je vast ook in jouw gemeente. Iedereen kent ze, óók de jongere inwoners. Hoog tijd om de toekomst van dit erfgoed veilig te stellen door de volgende generaties mee verantwoordelijk te maken. In deze presentatie krijg je inspirerende voorbeelden en concrete tips om zelf aan de slag te gaan.


Grensgevallen in Kempen~Broek - landschappelijk erfgoed: mogelijkheden voor streekidentiteit - Door Klara Hermans (Regionaal Landschap Kempen en Maasland)

In het Kempen~Broek wordt de historische identiteit sterk gekenmerkt door het thema ‘grenzen’. De lands- en provinciegrenzen van vandaag kennen een rijke geschiedenis van drie leengebieden in een niemandsland van moerasgebieden, heide en enkele landbouwnederzettingen. Het landschap draagt dan ook veel verhalen mee en bewaart eeuwenoude, weliswaar subtiele relicten. Met ons erfgoedthema “Grensgevallen” zetten we vier van deze relicten projectmatig in de kijker. Benieuwd? Kom naar deze sessie en ontdek er alles over.