Onderzoeksbijeenkomst: Op zoek naar perspectieven op restauratievraagstukken

donderdag, 22 maart, 2018 -
10:00 tot 16:30

Worstel je met een vraagstuk? Heb je het gevoel dat je een opdracht anders had moeten aanpakken? Heb je iets gezien waar je bedenkingen bij had? Wil je dit graag bespreken met collega's? FARO organiseert op 22 maart een onderzoeksbijeenkomst waarin aan de hand van casestudies de percepties over de kwaliteit van restauraties onder de loep genomen worden. 


Aanleiding voor dit gesprek is de vaststelling dat er iedere dag beslissingen worden genomen over preservering, conservering en restauratie. Niet zelden met verhitte discussies tot gevolg... Tijdens de onderzoeksbijeenkomst wordt verder gekeken dan die discussies: wat zit er achter de de verschillende meningen en vragen van de deelnemers, wat is de essentie ervan? Het doel van dit 'vraag-achter-de-vraag-gesprek' is om de situaties waarmee jij bij het uitvoeren van jouw job dagelijks geconfronteerd wordt beter te begrijpen en te helpen bij het nemen van beslissingen over toekomstige ingrepen. 


Mogelijke vraagstukken kunnen zijn:

  • Wie heeft de verantwoordelijkheid en wie beslist? 
  • Welk recht heeft de kunstenaar? 
  • Doet u er wel altijd goed aan om een restauratieopdracht principieel te weigeren indien dit niet strookt met deontologische codes?
  • Hoe overtuig je het kerkbestuur ervan dat preventieve ingrijpen dringender zijn dan een restauratie? 

De dialoog wordt begeleid door dr. W. (Bill) Wei, actief in de cultureel-erfgoedsector en getraind in de techniek van het socratisch gesprek. 


Praktisch

De onderzoeksbijeenkomst gaat door bij FARO. Adres: Priemstraat 51, 1000 Brussel.

Deelnemen aan deze onderzoeksbijeenkomst bedraagt €50.


Inschrijven 

Inschrijven kan hier.  Je kan je inschrijven voor deze boeiende onderzoeksbijeenkomst tot 15 maart.