Open Kerkendagen 2017

zaterdag, 3 juni, 2017 (Hele dag) tot zondag, 4 juni, 2017 (Hele dag)
© CRKC

Op 3 en 4 juni is het feest: dan vinden in België voor de tiende keer de Open Kerkendagen plaats, inmiddels een klassieker in het erfgoedjaar. Thema is dit jaar het feestelijke ‘Zet de stenen in beweging’. Organisator is de Stichting Open Kerken. Doel: het religieus erfgoed positief in de kijker zetten.

De kerkdeuren zwaaien open 

Gebedshuizen in een ander daglicht stellen, bezoekers verbazen, samenwerken met lokale verenigingen en diensten: dat is zowat de kern van de Open Kerkendagen, die dit jaar aan hun tiende editie toe zijn. Sinds de eerste editie vinden de Open Kerkendagen begin juni plaats. Noem het de Open Monumentendag voor de kerken.

Sporten in de kerk

De ‘beweging’ uit het jaarthema voor 2017 wordt op twee manieren ingevuld. Letterlijk: tijdens de Open Kerkendagen wordt er in de lokale kerk gedanst, gesport, geklommen, geflashmobt, gespeeld enz. enz. Als het maar beweegt. Dat kan bijvoorbeeld ook met bewegende beelden, video-installaties enz.

Bewegende functies

Figuurlijk betekent beweging ook dat organisatoren ingaan op de dynamiek waar een gebouw als een kerk aan onderhevig is, sinds eeuwen. Er is veel veranderd en er verandert nog altijd veel, zeker in onze dagen. Nadenken over de rol en de functie van een kerkgebouw in de toekomst is een brandend actueel thema. Ook dat is beweging.

Meer info

Voor informatie zie http://openkerken.be/default.asp?structureID=226