Studiedag 'Iedereen Vrijwilligt'

dinsdag, 6 maart, 2018 -
09:30 tot 15:30

Meer diversiteit is goed voor je organisatie: je verbreedt je wervingspotentieel en je geeft zuurstof aan je organisatie. Nochtans blijkt uit cijfers én praktijk dat het creëren van een diverse vrijwilligersorganisatie niet altijd evident is. Hoe verlaag je de drempels in je organisatie of lokaal bestuur? Hoe krijg je meer diversiteit in je werking? Daar draait alles om op deze studiedag, want iedereen kan vrijwilligen!

Programma

9u30: Onthaal

10u: Welkomstwoord door Liliane Krokaert, Voorzitter Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk

10u05: Toegankelijkheid en diversiteit in het Gecoördineerd Vlaams Vrijwilligersbeleid

10u25: Keynote: Een socioculturele aanpak van diversiteit in organisaties

11u15: Tijd voor koffie

11u30: Hoe diversiteit in de praktijk aanpakken? 

  • De instrumenten van HRwijs: ‘checklist diversiteit’ en ‘aan de slag met vluchtelingen in de social profit’
  • Dienst Diversiteit van Actiris biedt gratis begeleiding aan Brusselse organisaties die acties wensen op te nemen op vlak van diversiteit. Hoe werk maken van meer diversiteit binnen je organisatie?

12u30: Lunch

13u30: Inspirerende praktijken 

  • Lokale besturen en diversiteit. Welke rol vervult een diversiteitsmedewerker? De Gemeente Kapellen werkt samen met het opvangcentrum voor Asielzoekers.
  • Mensen met een beperking in het vrijwilligerswerk. Hoe kan je ervoor zorgen dat deze doelgroep op een prettige manier kan vrijwilligen? VFG licht hun projecten toe.
  • Samenwerken met verschillende generaties: de mogelijkheden en voordelen. Het start allemaal bij de vrijwilliger zelfs… Hoe pakt Natuurpunt dat aan?

15u20: slotwoord

Praktisch

De studiedag vindt plaats in het Felix Archief in Antwerpen. Adres: Oudeleeuwenrui 29, 2000 Antwerpen.

Inschrijven

Leden van Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk betalen 45 euro, niet-leden betalen 70 euro. Koffie en broodjeslunch zijn inbegrepen. 

Het inschrijvingsformulier vind je hier