Studiedag: met klinkende cimbalen

maandag, 26 november, 2018 -
09:15 tot 17:00

Klokken, beiaarden en orgels maken net als de vele kerkgebouwen in Vlaanderen deel uit van de typische Vlaamse en bij uitbreiding West-Europese cultuur. Niet alle klinkend erfgoed is religieus erfgoed, maar vaak bestaat er een link met religie of religieuze gebouwen. Klinkend erfgoed gaat niet enkel over de materiële aspecten maar ook over praktijken en tradities. Denk aan het manuele klokkenluiden of aan de Vlaamse beiaardcultuur, waarvan de borging als beste praktijk door UNESCO erkend is. Een integrale benadering van het klinkend erfgoed dringt zich op. Niet het minst omdat dit erfgoed minder zichtbaar is maar ook omdat het onder druk staat en vaak weinig aandacht krijgt bij de her- of nevenbestemming van kerken.


Tijdens de studiedag ‘Met klinkende cimbalen’ bekijken we klinkend erfgoed vanuit diverse invalshoeken. Muziek, geluid en instrumenten spelen een belangrijke rol bij verschillende christelijke denominaties. Ook het hedendaags gebruik van islamitische muziek komt aan bod. We vestigen de aandacht op klokken, beiaarden en orgels.


Ontdek wat je in de 21ste eeuw kan doen met oude orgels maar leer ook over het gebruik en de inventarisatie van klokken, over de Vlaamse beiaardcultuur en luister naar de gloednieuwe Vredesbeiaard van Abdij van Park. We nemen je bovendien mee achter de schermen van de abdij en tonen je onze tentoonstelling Religie - Helend - Verdelend die naar aanleiding van de Vredesbeiaard tot stand kwam.

Programma

Dagvoorzitter: Jan Jaspers

9.15u Onthaal met koffie
9.45u Welkom en introductie
10u Keynote - God en de muzen, een haat-liefde verhouding. De plaats en functie van muziek in de christelijke traditie
10.45u Spelen met vuur. Het gebruik van islamitische muziek in hedendaags Marokko
11.20u Vragen
11.30u Pauze
11.50u Marketingtips voor het klinkend erfgoed in de 21ste eeuw
12.10u Hoe aanstekelijk is de klokkenmicrobe? Een platform klinkend erfgoed en de bewustmaking in Vlaanderen
12.25u Vragen
12.30u Lunch in de vertrekken van de abt - vanaf 13 uur beiaardconcert in de abtstuin door Luc Rombouts
13.30u Hoe laten we klinkend erfgoed resoneren bij het publiek? Klokken in Vlaanderen en de Vredesbeiaard in Leuven
14u Rondleiding abdij en tentoonstelling 
16u Receptie
17u Einde


Praktisch

  • Locatie: Huis van de Polyfonie, Abdij van Park 1, 3001 Leuven
  • Toegankelijkheid: Parkeergelegenheid vlak naast het Huis van de Polyfonie (met parkeerschijf 4u) | Bus 4, 5, 6 of 630 op perron 5 in station Leuven, afstappen aan halte Abdij van Park.

Inschrijven

Prijs:  € 30, inclusief goed gevulde deelnemersmap, lunch, beiaardconcert en bezoek aan abdij en tentoonstelling PARCUM

Het inschrijvingsformulier vind je hierInschrijven kan tot 19 november

Gelieve het correcte bedrag voor uw inschrijving te storten op rekeningnummer BE09 2300 7277 3157 met vermelding van de namen van de deelnemers waarvoor je betaalt en 'Studiedag Klinkend erfgoed'.