Teksten schrijven? Een fluitje van een cent!

maandag, 25 maart, 2019 -
19:00 tot 22:00
woensdag, 27 maart, 2019 -
19:00 tot 22:00
maandag, 1 april, 2019 -
19:00 tot 22:00
dinsdag, 2 april, 2019 -
19:00 tot 22:00
dinsdag, 23 april, 2019 -
19:00 tot 22:00

“Ieder vogeltje zing zoals het gebekt is.” Toch? 

Maar… van zodra we de pen ter hand nemen om u of een andere persoon te berichten over deze of gene gebeurtenis, dan gebeurt er – zeer ongemerkt en als vanzelf, als in: ‘automatisch’ - iets merkwaardigs, dat zich manifesteert in de schrijfattitude van de auteur van de pennenvrucht waarover sprake in het begin van deze zin – als u zich dat nog voor de geest kunt halen, in deze meanderende stroom van zichzelf uitkristalliserende taalkundige constructies-met-handvatten. Pardon?


Uiteraard was de vorige zin een voorbeeld van hoe het vooral niet moet. Maar veel mensen verstarren als ze iets moeten schrijven. Ze knauwen zenuwachtig aan hun pen, trommelen met hun vingers en rollen met hun ogen, gaan de krant lezen en vertonen ander uitstelgedrag. Als het er dan toch van komt, veranderen ze als bij toverslag van gedaante en persoonlijkheid. Ze drukken zich plotseling wollig uit, gebruiken veel en moeilijke woorden en rijgen de ene bijzin na de andere aan elkaar. Het resultaat is dan vaak een woorden- en zinnenbrij die zelfs de meest volhardende lezer afschrikt. Herkenbaar?

Maar: schrijven is ook (en vooral) een kwestie van techniek. Het goede nieuws is dat je kan leren schrijven! We hebben het dan niet over grammaticaal correcte constructies, maar over vlot leesbare, heerlijke heldere zinnen leren formuleren. Die samen een tekst vormen die uw lezer aanspoort om iets te doen. Naar jouw tentoonstelling of locatie komen bijvoorbeeld. Of om meer informatie op te vragen. Hij of zij voelt zich aangesproken, en wil meer te weten komen over project of plannen. Dat wil jij toch ook?

 

Erfgoed in de praktijk

In deze korte cursus krijg je een heleboel kant-en-klare, meteen toepasbare tips. Bovendien steek je tijdens deze cursus ook zelf de handen uit de mouwen. Je gaat aan de slag met je eigen tekstmateriaal, en dat van anderen. Want leren schrijven doe je… al doende.


Voor wie?

Dit is een cursus voor erfgoedorganisaties en deelnemers die lokaal een erfgoedevenement willen organiseren en die een basiskennis over dit thema wensen te verwerven.
 

Praktisch

Data en locaties:

  • Maandag 25 maart: Den Wolsack. Adres: Oude Beurs 27, 2000 Antwerpen
  •  Woensdag 27 maart: Bibliotheek Beernem (Marichalzaal C). Adres: Marichalstraat 1, 8730 Beernem
  • Maandag 1 april: de Engelenburcht. Adres: Kruineikstraat 3, 3150 Tildonk
  • Dinsdag 2 april: De Markthallen. Adres: Markt 2, 3540 Herk-de-Stad
  • Dinsdag 23 april: SteM (Stedelijke musea Sint-Niklaas). Adres: Zwijgershoek 14, 9100 Sint-Niklaas - op 23 april treedt Stijn Meuris op in de grote zaal van het SteM. Deelnemers aan de vorming van Erfgoed in de Praktijk zijn achteraf welkom voor een drankje. Wegens dit optreden, is het aan te raden om met de trein te komen. De parking zal die avond goed gevuld zijn. 

Alle vormingen starten om 19u en eindigen om 22u.

De inhoud van elke vorming is dezelfde, enkel de locatie wisselt.

Inschrijven   

Inschrijven is verplicht en kan tot drie dagen voor de workshop(s). Deelnemen kost 5 euro per vormingsavond. Tijdens de vorming ontvang je cursusmateriaal en een drankje.

Schrijf je in via dit inschrijvingsformulier.

Het inschrijvingsgeld moet worden overgeschreven op IBAN -, BIC: BE95 7370 4813 2958 - met als vermelding ‘teksten schrijven + naam deelnemer’.

Voor meer informatie kan je terecht bij Daphné Maes op daphne.maes@historiesvzw.be of op 015/20.51.74.


Organisatie

Deze cursussen zijn een organisatie van Erfgoed in de Praktijk. Dit is het gezamenlijk vormingsaanbod van Histories, FARO, Herita, Stichting Open Kerken en het Davidsfonds. In het kader van een aantal evenementen (Open Monumentendag, Erfgoeddag, Open Kerkenweekend en Nacht van de Geschiedenis) organiseren deze partners nu al een paar jaar laagdrempelige avondcursussen die de deelnemers aan deze evenementen helpen bij de organisatie van hun activiteiten n.a.v. die erfgoedevenementen.
 

Over de docent

Roel Daenen (°1974) studeerde geschiedenis aan de UGent en de Universidade nova de Lisboa. Hij heeft een grote voorliefde voor literatuur en taal, en strips in het bijzonder. Roel werkt als manager communicatie, pers en partnership voor FARO, het Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed. Hij is hoofdredacteur van twee bladen: faro en Stripgids. Daarnaast schrijft hij voor een aantal andere bladen en kranten en geeft hij ook geregeld les. Heerlijk heldere taal is een van zijn stokpaardjes.