Workshops: Hoe herdenk jij straks 75 jaar einde van de Tweede Wereldoorlog?

zaterdag, 29 april, 2017 (Hele dag)
zaterdag, 20 mei, 2017 (Hele dag)
zaterdag, 10 juni, 2017 (Hele dag)
© IWM

In 2020 wordt in heel wat steden en gemeenten 75 jaar bevrijding herdacht. Tijd om te beginnen nadenken over welke activiteiten je wenst te organiseren én wat momenteel de blinde vlekken zijn in de kennis over de Tweede Wereldoorlog in je gemeente, stad of regio.

Om organisatoren, onderzoekers en erfgoedorganisaties inspiratie en nieuwe inzichten aan te reiken organiseren FARO, CegeSoma (Rijksarchief), Heemkunde Vlaanderen en het Instituut voor Publieksgeschiedenis drie thematische workshops. Titel "Hoe herdenkt u straks 75 jaar einde van de Tweede Wereldoorlog?".  Nieuwe pistes in de geschiedschrijving over dagelijks leven, verzet en collaboratie in Vlaanderen.

Verloop

Een gerenommeerd historicus licht op zo’n workshop het thema en de recentste historische inzichten toe. Daarna wordt ingegaan op de beschikbare bronnen, enkele mogelijke onderzoeksvragen en partners die je kunt betrekken bij het uitwerken van een project. Tot slot kunnen we verkennend mogelijke projectideeën voor jouw gemeente bespreken.

Programma en praktische informatie

Workshop 1: 29 april 2017 | Bezetting, verzet en vervolging (Bruno De Wever, UGent)
Workshop 2: 20 mei 2017 | Het lokale bestuur en het dagelijks leven (Nico Wouters, CegeSoma/OD 4 ARA)
Workshop 3: 10 juni 2017 | Bevrijding, collaboratie en repressie (Koen Aerts, UGent)

Alle workshops vinden plaats op een zaterdag in de conferentiezaal van CegeSoma in Brussel. De deelnemers krijgen de publicatie Knack Historia België 40-45 mee naar huis.

Meer info 

Meer details binnenkort op de website van FARO.