Onze kennispartners: onroerend erfgoed

Heb je vragen die niet meteen gaan over publiekswerking en openstelling van onroerend erfgoed, maar wel over verwante thema’s? We zijn ervan overtuigd dat één van de onderstaande partners je kan helpen en professioneel van antwoord zal dienen.

Wil je jouw organisatie ook aanmelden als kennispartner? Neem dan contact op via info@herita.be.

Onroerend Erfgoed is het agentschap van de Vlaamse overheid dat het beleid op vlak van onroerend erfgoed voorbereidt en uitvoert. Kennis: onroerend erfgoed, Vlaamse overheid, monumenten, landschappen, archeologie, varend erfgoed, beheer, onderhoud, restauratie, inventarisatie, bescherming
Creative Europe Desk Vlaanderen is het service- en informatiepunt voor het Creative Europe programma in Vlaanderen. Kennis: Europa en fondsenwerving
Het CRKC is het expertisecentrum voor religieus erfgoed in Vlaanderen en Brussel en zet zich in voor het behoud, beheer en de valorisatie van het religieus erfgoed in Vlaanderen. Kennis: religieus erfgoed en herbestemming
Epitaaf neemt initiatieven voor het bestuderen, inventariseren, beschermen en bewaren van belangrijke begraafplaatsen, kerkhoven of grafmonumenten en geeft informatie of steun aan hen die begraafplaatsen en onze funeraire cultuur beter willen leren kennen. Kennis: funerair erfgoed
Erfgoed Noorderkempen is een intergemeentelijk samenwerkingsverband dat werkt rond alle vormen van erfgoed (roerend, immaterieel en onroerend erfgoed).
Als open en vooruitstrevend expertisecentrum is Erfpunt het aanspreekpunt voor onroerenderfgoedzorg voor zeven Wase gemeenten: Beveren, Kruibeke, Sint-Gillis-Waas, Stekene, Sint-Niklaas, Temse en Waasmunster.
ETWIE is het expertisecentrum voor het technisch, wetenschappelijk en industrieel erfgoed in Vlaanderen, met een focus op de roerende en immateriële aspecten van dit erfgoed. Kennis: technisch, wetenschappelijk en industrieel erfgoed
Vanaf 2019 komen Heemkunde Vlaanderen, LECA en de gesubsidieerde werking van Familiekunde Vlaanderen samen in de geïntegreerde erfgoedorganisatie Histories.
ICOMOS Vlaanderen - Brussel is de Nederlandstalige sectie van ICOMOS België en vertegenwoordigd er ICOMOS Internationaal. Kennis: onroerend erfgoed, monumenten, landschappen, archeologie, varend erfgoed, beheer, onderhoud, restauratie, internationaal
Intercommunale Leiedal is erkend als intergemeentelijke onroerenderfgoeddienst (IOED) voor de regio Zuid-West-Vlaanderen.
Interleuven is de streekontwikkelingsintercommunale voor het arrondissement Leuven.
IOED Berg en Nete is erkend als intergemeentelijk samenwerkingsverband voor de gemeenten Berlaar, Nijlen en Heist-op-den-Berg.
IOED Brugge en Ommeland is erkend als intergemeentelijk samenwerkingsverband voor de gemeenten Beernem, Brugge, Damme, Jabbeke, Knokke-Heist, Oostkamp, Torhout en Zedelgem.
IOED C07 is erkend als intergemeentelijk samenwerkingsverband voor de gemeenten Poperinge, Zonnebeke, Ieper, Vleteren, Langemark-Poelkapelle, Heuvelland en Mesen.
IOED Cultuurregio Pajottenland & Zennevallei is erkend als intergemeentelijk samenwerkingsverband voor de gemeenten Affligem, Dilbeek, Roosdaal en Sint-Pieters-Leeuw.
IOED de Merode is erkend als intergemeentelijk samenwerkingsverband voor de gemeenten Aarschot, Diest, Geel, Herselt, Hulshout, Laakdal, Scherpenheuvel-Zichem, Tessenderlo en Westerlo.
IOED Haspengouw West is erkend als intergemeentelijk samenwerkingsverband voor de gemeenten Kortessem, Alken, Wellen, Borgloon, Gingelom en Heers.
IOED IGEMO is erkend als intergemeentelijk samenwerkingsverband voor de gemeenten Bonheiden, Bornem, Duffel, Lier, Putte, Puurs, Sint-Amands, Sint-Katelijne-Waver en Willebroek.
IOED k.ERF is erkend als intergemeentelijk samenwerkingsverband voor de gemeenten Balen, Dessel, Meerhout, Mol en Retie.
IOED Kempen en Maasland, onderdeel van het Regionaal Landschap Kempen en Maasland, is erkend als intergemeentelijk samenwerkingsverband voor de gemeenten As, Bree, Genk, Kinrooi, Lanaken, Maaseik, Maasmechelen, Meeuwen-Gruitrode, Opglabbeek, Peer en Zutendaal.
IOED Lage Kempen is erkend als intergemeentelijk samenwerkingsverband voor de gemeenten Bocholt, Halen, Ham, Hamont-Achel, Heusden-Zolder, Houthalen-Helchteren, Leopoldsburg, Neerpelt en Zonhoven.
IOED Land van Nete en Aa is erkend als intergemeentelijk samenwerkingsverband voor de gemeenten Grobbendonk, Herentals, Herenthout, Lille, Olen en Vorselaar.
IOED Meetjesland is erkend als intergemeentelijk samenwerkingsverband voor de gemeenten Aalter, Eeklo, Evergem, Knesselare, Lovendegem, Maldegem, Nevele, Sint-Laureins, Waarschoot, Wachtebeke en Zomergem.
IOED Oost-Haspengouw & Voeren, kortweg IOED Oost, is erkend als intergemeentelijk samenwerkingsverband voor de gemeenten Bilzen, Riemst en Voeren.
IOED Schelde-Durme is erkend als intergemeentelijk samenwerkingsverband voor de gemeenten Berlare, Buggenhout, Dendermonde, Hamme, Laarne, Lebbeke, Wetteren en Zele.
IOED Viersprong is erkend als intergemeentelijk samenwerkingsverband voor de gemeenten Destelbergen, Lochristi, Melle, Merelbeke, Oosterzele en Sint-Lievens-Houtem.
IOED Voorkempen, onderdeel van het Regionaal Landschap Voorkempen, is erkend als intergemeentelijk samenwerkingsverband voor de gemeenten Essen, Kalmthout, Kapellen, Ranst, Schilde, Wijnegem, Wommelgem, Wuustwezel en Zoersel.
IOED Zuid-Hageland is erkend als intergemeentelijk samenwerkingsverband voor de gemeenten Geetbets, Kortenaken, Landen en Zoutleeuw.
IOED Zuidrand is erkend als intergemeentelijk samenwerkingsverband voor de gemeenten Aartselaar, Borsbeek, Edegem, Hove, Kontich, Lint en Mortsel.
Kempens Landschap is een landschapsvereniging die werkt op haar domeinen vanuit een multidisciplinaire aanpak aan natuur, erfgoed, wonen en recreatie. Kennis: landschap en natuur, beheer onroerend erfgoed, provincie Antwerpen
Molenforum Vlaanderen stelt zich tot doel een overkoepelend forum te zijn voor alle werkzame molenverenigingen en molenmusea in Vlaanderen.
Monumentenwacht voert controles uit van de bewaringstoestand van het erfgoed en biedt ondersteuning aan bij het onderhoud van gebouwen, waardevolle interieurs, roerend, varend en archeologisch erfgoed. Kennis: onderhoud & beheer onroerend erfgoed
Het Orgel in Vlaanderen wil de orgelcultuur en het orgelerfgoed in Vlaanderen bevorderen, herwaarderen, ontsluiten en meer bekendheid geven bij het grote publiek. Kennis: orgels
Portiva is erkend als intergemeentelijk samenwerkingsverband voor de gemeenten Tienen, Linter, Glabbeek, Bierbeek, Hoegaarden. Het samenwerkingsverband kan taken inzake archeologie, monumenten en landschappen voor de betrokken voorbereiden of uitvoeren.
Radar is erkend als intergemeentelijk samenwerkingsverband voor de gemeenten Roeselare, Hooglede, Staden, Lichtervelde, Moorslede, Ingelmunster en Izegem. Het samenwerkingsverband kan taken inzake archeologie, monumenten en landschappen voor de betrokken voorbereiden of uitvoeren.
Het Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk richt zich op de ondersteuning van vrijwilligerswerkingen, het werkveld op zich, netwerking met andere relevante organisaties in het middenveld, de diverse overheden, administraties en partners uit het bedrijfsleven. Kennis: vrijwilligers
De Vlaamse Erfgoedkluis biedt (alternatieve) financiering en begeleiding ten aanzien van onroerenderfgoedprojecten, met het oog op een optimale herbestemming, beheer en exploitatie. Kennis: financiering, restauratie, onroerend erfgoed
De VLM maakt als Extern Verzelfstandigd Agentschap (EVA) deel uit van het beleidsdomein Omgeving.
Water-rAnt zet het watererfgoed van de Antwerpse haven in de kijker en brengt daarvoor tweejaarlijks historische schepen met bijhorende nautische kennis en vaardigheden naar de havenstad. Kennis: varend erfgoed
WinAr is erkend als intergemeentelijk samenwerkingsverband voor de gemeenten Rotselaar, Holsbeek, Bekkevoort en Haacht. Het samenwerkingsverband kan taken inzake archeologie, monumenten en landschappen voor de betrokken voorbereiden of uitvoeren.