15 oktober: dag van de witte stok

Met 35 vrijwilligers stellen de Sint-Paulusvrienden de Antwerpse Sint-Pauluskerk open voor het publiek. Sinds 2017 organiseren ze ook rondleidingen voor personen met een visuele handicap. Volgens voorzitter Walter Geluyckens is een kerk een ideale plek om personen met een visuele beperking rond te leiden: “De vage geur van wierook en kaarsen, de wat vochtige crypte, de zachte klassieke muziek, de hoge en lange ruimte, een habijt van een monnik, een paternoster, de vele marmeren en eikenhouten beelden, een altaarkleed – alles draagt bij tot de beleving.”


Samen met Regina Volckerick, die zelf slechtziende is, en stadsgids Lieve Baplu werkten ze een rondleiding voor blinden en slechtzienden uit. Zo stelden ze een draaiboek op waarin staat welke voorwerpen aangeraakt mogen worden, waar zich versmallingen, trappen en andere hindernissen bevinden en wat goede rustpunten zijn tijdens de wandeling.


In augustus 2017 ontving de kerk voor het eerst bezoekers met een visuele handicap. Met succes. Kort daarna schreven de Sint-Paulusvrienden enkele organisaties voor blindenzorg aan, opnieuw met succes! In 2018 organiseerden de Sint-Paulusvrienden twee rondleidingen: eentje voor de Brailleliga en eentje voor de Vereniging voor Blinden & Slechtzienden. "Voor dit najaar zijn er nog geen nieuwe boekingen, maar we staan er zeker voor open!", weet Armand Storck - verantwoordelijke voor de rondleidingen in de kerk - ons te vertellen. "Er is nu een vast ploegje van drie gidsen die het scenario voor blinden en slechtzienden beheerst", laat Armand weten, "ze staan het hele jaar klaar om rondleidingen op maat te voorzien voor groepen met een visuele handicap."