Achter de schermen bij Open Monumentendag: impactmeting

Terwijl lokale organisatoren overal in Vlaanderen hun Open Monumentendag-programma aan het voorbereiden zijn, zitten ook wij in Den Wolsack niet stil. Open Monumenten - de ledenbeweging van Herita die jong en oud fan maakt van fascinerend Erfgoed - is volop in de weer met de nationale campagne rond Open Monumentendag om zoveel mogelijk mensen op zondag 8 september op de been te brengen. Herita ontwikkelt in samenwerking met Karel de Grote Hogeschool een meetinstrument dat de impact van Open Monumentendag kan meten.


Impactmeting

Meer nog dan bezoekersaantallen, zijn we benieuwd welke impact een evenement als Open Monumentendag heeft. Wanneer is Open Monumentendag voor stakeholders (lokale organisatoren, Herita als coördinator, de Vlaamse Overheid,...) geslaagd? Op OMD-Jubilee in november 2018 bepaalden we in samenwerking met de stakeholders de doelstellingen en bespraken we de parameters, waaraan een impactvolle Open Monumentendag zou moeten voldoen.

Vlak na Open Monumentendag 2019 zal er bij 1000 Open Monumentendag-bezoekers gepeild worden naar hun perceptie over de door de stakeholders bepaalde impactdoelstellingen. Met de resultaten uit de bevraging zullen we in het najaar van 2019 verder aan de slag gaan: waar scoort Open Monumentendag goed? Welke acties kunnen ondernomen worden om het beter te doen? Hoe kunnen we samen werken aan nog meer impact? 

Wordt zeer zeker vervolgd!  

Wil je meer weten over het impactverhaal van Open Monumentendag ? In onderstaande video hoor je Christine Merckx van Karel de Grote Hogeschool aan het woord tijdens OMD-Jubilee.