David Penberthy over familiezoektochten

Herita_StefanDewickere

David Penberthy was ongetwijfeld één van de meest enthousiaste sprekers op het Open Monumentencongres. In de voormiddag kreeg hij even het woord, maar ook in de namiddagsessies was hij van de partij. David vertelde honderduit over de familiezoektochten die hij en zijn collega’s van Cadw in Wales opstelden voor verschillende kastelen en erfgoedsites.

De handigste tips die hij meegaf sommen wij graag voor je op:

  • Noem je zoektocht nooit 'een zoektocht voor kinderen', maar een familiezoektocht. Kinderen komen immers niet alleen naar een museum.
  • Zorg op het einde van de zoektocht voor een prijs. Dit kan iets heel eenvoudig zijn, maar voor de jonge bezoekers is het van onschatbare waarde.
  • Laat je bezoekers geen nutteloze dingen doen. Uit het tellen van ramen, stenen of verschillende treden leren kinderen niets bij. Koppel ramen, stenen en treden aan andere dimensies en prikkel daarbij de bezoekers zodat ze gaan nadenken. Laat ze bijvoorbeeld kijken naar de grootte van de ramen: waarom zijn de ramen in kastelen zo groot? Waarom zijn de stenen in de muren zo dik? Laat kinderen dus niet random zoeken naar dingen, maar leer hen iets bij!

Verder bewees Penberthy dat een zoektocht ervoor kan zorgen dat bezoekers niet één maar zelfs twee, drie of vier keer terugkomen.

Penberthy over de deelnemers aan de familiezoektochten: “Houd altijd rekening met het onverwachte publiek. Je stelt je zoektocht misschien op voor kinderen, maar het zou je verbazen hoeveel andere bezoekers er ook door gefascineerd zijn”.

Open Monumentencongres

Meer info over de sprekers en de inhoud van het Open Monumentencongres 2017 vind je hier.