Dit was Open Monumentendag 2017!

Open Monumentendag brengt elk jaar duizenden mensen op de been die gans Vlaanderen doorkruisen op zoek naar erfgoedparels. Het gezamenlijk programma met de Dag van de Architectuur was bijzonder succesvol. De bijzondere combinatie zorgde voor een mooie mix en sprak ook veel bezoekers aan. 

Impressies en cijfers

 • De stad Mechelen telde 7000 bezoekers voor een gevarieerd programma met o.a. enkele restauratiebezoeken. Cinéma National in Borgerhout werd overspoeld door 4700 mensen, waaronder veel voormalige cinemabezoekers en buurtbewoners. Het Groen Kwartier in Antwerpen werd door ruim 1000 mensen bezocht. 
   
 • In Limburg kwamen ruim 2400 mensen naar Bokrijk en op de mijnhappening in Beringen, die traditioneel steeds op Open Monumentendag wordt georganiseerd,  genoten vandaag 5000 mensen van ons mijnerfgoed.
   
 • In Sint-Niklaas was er bijzonder veel belangstelling voor de Broederschool. In de binnenstad van Gent werden ruim 3000 bezoekers geteld. De Voorhaven, een van de toppers uit het Open Monumentendag-programma, kreeg 800 mensen over de vloer.
   
 • De stad Beveren opende dit weekend de deuren van het nieuwe erfgoedcentrum in Hof Ter Wellen en daar kwamen eveneens ongeveer 3000 mensen kijken.
   
 • Het Kasteel van Beersel in Vlaams-Brabant kon rekenen op meer dan 1500 bezoekers. Nog in deze provincie trok het programma van de stad Leuven maar liefst 12 000 geïnteresseerden naar het stadhuis, de ijskelder en de centrale werkplaatsen Hal 5. Een andere topper was de Plantentuin van Meise. Daar kwamen ruim 1700 mensen kijken naar enkele delen die anders niet te bezoeken zijn.
   
 • In het West-Vlaamse De Panne kwamen ruim 2000 mensen rondkijken in de kustvilla’s en in het oude tramdepot van De Lijn. Monumentenstad Brugge telde 16 000 bezoekers, verspreid over het volledige weekend. De trekpleisters daar waren het Bisschoppelijk Paleis en het pas gerestaureerde Hôtel d'Hanins de Moerkerke.

Open Monumentendag viert feest in 2018! 

Open Monumentendag is pas voorbij, maar toch kijken wij al uit naar de volgende editie. Open Monumentendag is in 2018 aan zijn 30e editie toe. Een extra reden om te feesten dus!