Haal meer uit je historische hoeve

©Tine Van Wambeke

Hoeves. Iedereen kent wel een historisch exemplaar, ergens in Vlaanderen. Vaak zijn het de laatste getuigen van het harde boerenleven van onze voorouders. Bezoekers ontdekken deze erfgoedparels maar al te graag. Woon of werk jij in een historische hoeve? Of ken je mensen die in zo’n hoeve wonen? Laat je door enkele inspirerende voorbeelden prikkelen om net dat ietsje meer uit een agrarische woonwerkplaats te halen en (zomerse) bezoekers aan te trekken.

Bijzonder meubilair

Zijn er in jouw hoeve nog schatten van oud meubilair te vinden? Waardoor het dagelijks leven van toen letterlijk zichtbaar wordt? Huisje Mostinckx in Sint-Martens-Bodegem (Dilbeek) maakte van de authentieke inrichting zijn troef.
Op het eerste gezicht zie je aan deze hoeve aan het dorpsplein van Sint-Martens-Bodegem geen verschil met andere historische hoeves die het Pajottenland rijk is. Maar Huisje Mostinckx katapulteert bezoekers doelgericht terug in de tijd aan de hand van unieke gebruiksvoorwerpen en authentiek meubilair. Bovendien maakt de hoeve handig gebruik van de in 1904 aangebouwde schuur. Daar is een hoppemuseum ingericht, en bevindt zich ook een bezoekerscentrum. In de schuur geniet je als zondagse bezoeker van april tot oktober van een heerlijk streekbiertje. 

Ambachten en herbestemming (1)

Vaak waren voormalige bewoners van je hoeve of boerderij verbonden met een ambacht. Zet dat ambacht in de kijker en laat bezoekers kennismaken met de geschiedenis ervan. Al dan niet hands-on, een extra troef, zeker voor gezinnen.

In de familiehoeve De Molenberg in Blaasveld (Willebroek) werd lang jenever gestookt. Sinds 2010 is Stokerij Molenberg er gehuisvest. Charles Leclef van de Mechelse brouwerij Het Anker had weet van de voormalige jeneverstokerij in Blaasveld en bedacht een project waarin hij de brouwerij en stokerij kon samenvoegen. Uit dat idee is Stokerij De Molenberg gegroeid. De jenever maakte plaats voor whisky, die wordt gedistilleerd uit het moutbeslag van het Gouden Carolus Tripelbier. Bezoekers kunnen de hoeve en stokerij bezoeken en van een whiskydegustatie genieten.

Ambachten en herbestemming (2)

Ook in de Zuidgasthuishoeve in Veurne staat een ambacht centraal. Al weten we niet of de voormalige bewoners effectief bakkers waren, toch is in de hoeve het Bakkerijmuseum gevestigd. Dat bezit de belangrijkste collectie bakerfgoed in België en die komt hier volop tot leven. Een meer dan geslaagde herbestemming voor deze 18de-eeuwse hoeve!
Er zijn wel meer succesvolle herbestemmingen van historische hoeves, zoals de Midzeelhoeve in Sint-Katelijne-Waver, waar nu een pannenkoekenbistro gevestigd is, en het Klokhof in Loppem, waar je feestjes kunt organiseren. Om nog maar te zwijgen van de talloze B&B’s die met veel respect voor het erfgoed zijn ingericht.

Herbestemming en restauratie is een categorie op Open Monumentendag. Wil jij met je herbestemde hoeve deelnemen aan het grote monumentenfeest? Hier vind je meer informatie en inspiratie.

Praktisch

Raakte je door dit artikel geïnspireerd om meer uit jouw historische hoeve te halen? Dan is het altijd nuttig om voor praktische zaken eens langs te gaan bij jouw stad of gemeente. Zij kunnen je advies geven en een antwoord geven op belangrijke vragen.

Nog meer hoeves

De Nederlandse Open Monumentendag heeft dit jaar als thema ‘Boeren, burgers en buitenlui’. Wil je nog meer uit je hoeve halen? Neem dan tijdens het weekend van 9 en 10 september een kijkje bij onze Noorderburen. En laat je alvast inspireren door hun website. Wil je meer weten over het herbestemmen van hoeves? Onze collega's van het Agentschap Onroerend Erfgoed maakten een boeiende handleiding die je hier vindt.