Het Yper Museum krijgt belangrijke Europese prijs met project in deelgemeente Voormezele

Vorige week viel het Yper Museum in de prijzen met één van zijn projecten! Het museum haalde met ‘In het Spoor van het Heilig Bloed’ de Badges Award binnen. Dat is zo goed als dé belangrijkste Europese prijs  voor ‘Informele leertraject in de culturele erfgoedsector’.

In het Spoor van het Heilig Bloed is een project waarbij de kinderen van Voormezele hun ‘Heilige Bloedprocessie’ via een zelfgemaakte documentaire verslaan. Daarvoor namen ze de rol van topjournalist op zich. De kneepjes van het journalistieke vak leerden ze van échte professionals (VRT, Focus-WTV).

Ze speelden een actieve rol in het vertalen van de jaarlijkse processie hun eigen dorp. Ze deden interviews met de lokale organisatoren van de processie én met verschillende mensen hun dorp. Ze leerden op die manier hoe oude tradities ontstaan, groeien, en vaak nog heel levendig zijn in hun eigen dorp. Het was een heel intense en duurzame samenwerking tussen museum enerzijds en de  kinderen en dorpelingen anderzijds. Het museum ontwikkelde dit format en is super trots dat dit op Europees niveau erkenning krijgt.

De jury loofde de originele aanpak om via een omweg kinderen kennis te laten maken met de waarde van hun lokale erfgoed.  

De andere genomineerden waren Hidrodoe in Herentals en Museumlandschaft Hessen Kassel in Duitsland.

Deze internationale Badges Award werd georganiseerd door acht belangrijke Europese instellingen. En is gisterenavond uitgereikt in Landcommanderij Alden Biesen. De prijs kadert binnen het Erasmus + programma van de Europese Unie.

Schepen van musea Dimitry Soenen: “Deze award zet ons mooie nieuwe stadsmuseum in de Lakenhalle op de kaart in Europa. De winnaar – het Yper Museum - krijgt zo op grote schaal erkenning in heel wat Europese erfgoednetwerken.”