"Hoe actualiseer ik mijn gidsenwerking?": een terugblik

Open Moment Breendonk

Gidsen voor het publiek van vandaag

Op 4 mei waren we te gast in het Fort van Breendonk voor een uitverkochte werkdag rond het actualiseren van je gidsenwerking. Gidsenwerking is een hot topic dat leeft in de sector. Eén van de vragen die steeds terugkomt is: hoe kan je gidsen voor het publiek van vandaag? Is onze gidsenwerking mee met de tijd? Hoe kan je interactief en klantgericht gidsen?

Over de workshop 

Herita nodigde Thorsten Ludwig uit voor een workshop rond de basisprincipes van erfgoedinterpretatie en hoe ze te gebruiken in je gidsenwerking. Thorsten is managing director van erfgoedorganisatie Interpret Europe en begeleidt als coach workshops en cursussen over heel Europa. 
Het werd een echte werkdag. Na een boeiende inleiding over de basisprincipes van Erfgoedinterpretatie waarbij de wisselwerking tussen gids, monument en bezoeker centraal staat, gingen de deelnemers aan de slag met een aantal oefeningen om de methodiek aan de lijve te ondervinden. Het Fort van Breendonk was, met zijn boeiende en sombere geschiedenis, hierbij een interessante en uitdagende omgeving.   

De deelnemers gingen op zoek naar het verschil tussen informatie en betekenis. Als gids hebben we een vaak een uitgebreide kennis aan informatie en feiten, maar vooral door op zoek te gaan naar de diepere betekenis van een plek of object en de aansluiting ervan op je bezoeker kan je betrokkenheid bij erfgoed verhogen. 

Daarnaast gingen we dieper in op interactie met je publiek: hoe kan je door het stellen van vragen gevoelens, reflecties, … teweeg brengen bij je publiek. Hoe kan je de beleving van een plek intenser maken door middel van open vragen?
Na een korte uiteenzetting over hoe je nu in je eigen werking aan de slag kan gaan met deze principes met het kasteel van Horst als voorbeeld en hoe je kan werken aan een gezamenlijk kader binnen je gidsenwerking onder andere door het opstellen van een competentieprofiel (Toolbox voor kwaliteit in gidsenwerking) voor je gidsen, sloten we af.