Iets te vieren in jouw monument?

CC BY NC-ND 2.0 Timothy K Hamilton

Bestaat jouw monument of organisatie 50 of 500 jaar? Viert je stad of gemeente feest en is jouw monument bepalend in dat verhaal? Is het 10 jaar geleden dat er een renovatie plaatsvond? Is het de verjaardag van de persoon aan wie (een deel van) jouw museum is gewijd of van wie je kunstwerken bezit? Van een historisch gebeuren? Laat zo’n gebeurtenis niet voorbijgaan. Vier feest! Haal uit de voorbeelden hieronder inspiratie voor het volgende ‘verjaardagsfeest’ van jouw monument of organisatie. Aan het slot lijsten we partners op uit het Netwerk Open Monumenten die iets te vieren hebben. 

België: 50 jaar Fotomuseum - 500 jaar Dodoens

In 2015 vierde Antwerpen ’50 jaar Fotomuseum’. Om deze heuglijke gebeurtenis extra in the picture te zetten pakte het museum het groots (en passend bij zijn thema) aan. In een mobiel fotohokje dat zich verplaatste door de stad, konden voorbijgangers en toeristen foto’s van zichzelf nemen. Daarnaast zette het museum een heuse Instagramactie op met de #happy50momu, bouwde het een verjaardagsmuur waar bezoekers zelf foto’s aan konden hangen en lanceerde het zijn nieuwe huisstijl. Verder publiceerde het Fotomuseum een lijst van plekken in Antwerpen waar je de stad op haar best kan fotograferen, een fijn cadeau voor Antwerpenaren en bezoekers van de stad. En alsof dat nog niet genoeg was opende in oktober van het feestjaar een overzichtstentoonstelling van de prestigieuze fotograaf August Sander. Later in het jaar werd nog een exclusief feestweekend georganiseerd.

In Mechelen wordt later dit jaar kosmograaf, geneesheer en wetenschapper Rembert Dodoens in de bloemetjes gezet. Het ‘echte’ feest is pas in oktober, maar de voorbereidingen zijn al volop aan de gang. In de Mechelse Kruidtuin werd onlangs het feestweekend officieel én feestelijk aangekondigd. 

Nederland: 125 jaar Van Gogh - Frankrijk: 100 jaar Rodin

Ook onze Noorderburen hadden in 2015 iets te vieren: Vincent Van Gogh werd 125. Niet alleen in het Van Gogh Museum in Amsterdam werd deze verjaardag gevierd: ongeveer 30 instellingen in vier landen eerden de kunstenaar. Zo werden er in musea in Nederland, België, Frankrijk en Engeland speciale acties opgezet.

100 jaar geleden (1917) stierf de grote Franse beeldhouwer Auguste Rodin. Dat wordt dit jaar herdacht en gevierd, alweer op diverse plaatsen waar Rodin met zijn werk aanwezig is. Even de geboorte- en sterfdata checken van kunstenaars die bij jou aanwezig zijn? En nagaan of er op andere plaats iets rond gedaan wordt? Misschien kan samenwerking het feest nog sterker maken?

Verenigde Staten: 50 jaar tempel van Dendur in het Metropolitan Museum of Art (NY)

Je hoeft niet te wachten tot je museum of gebouw of de persoon aan wie je museum gewijd is een bijzondere verjaardag viert. Ook de objecten uit je collectie verjaren. Zo werd in april in het Metropolitan Museum of Art in New York de 50ste verjaardag van de verhuizing van de Tempel van Dendur gevierd. Hij dateert van rond 15 v.C, maar werd vijftig jaar geleden door toenmalig president Johnson aan het museum geschonken. Elf jaar later, in 1978 kreeg de tempel een vaste plek in het museum. Het feestje was bescheiden maar ‘juist’: het museum organiseerde speciale rondleidingen voor families en er werd een nieuwe collectie essays gepubliceerd naar aanleiding van de bijzondere verjaardag.

Feestelijke Open Monumentendag

Ook Open Monumentendag vierde al een paar keer feest, bijvoorbeeld omdat het een verjaardagseditie was. Bijvoorbeeld over het thema… Feest! Misschien moet je eens in je archief duiken en zien hoe ze/je dat gebeuren toen hebben/hebt aangepakt?

Partners in het Netwerk Open Monumenten die iets te vieren hebben

In 2017 hebben een aantal partners in het Netwerk Open Monumenten reden om te feesten. Zo viert Verbeke Foundation zijn tienjarig bestaan

Tramsite Schepdaal is dit jaar 55 jaar in gebruik als museum. Naar aanleiding van deze bijzondere verjaardag worden er restauratiewerkzaamheden in Loods 1 uitgevoerd. Lees hier meer over deze indrukwekkende restauratie en site. 

Ook in het Uilenspiegelmuseum in Damme mag er gefeest worden: 150 jaar geleden schreef Charles De Coster (in het Frans) zijn roman over Tijl Uilenspiegel, het symbool van de vrije Vlaamse volksziel. 

Tot slot is er het Käthe Kollwitz Museum, dat gevestigd is op de moutzolder van CC De Brouwerij in Koekelare. De bekende Duitse kunstenares zou dit jaar 150 jaar worden. Haar Treurende ouderpaar op de Duitse begraafplaats van Vladslo maakte ze naar aanleiding van de dood van haar zoon tijdens W.O.I. (En nu we het over herdenkingen hebben: 100 jaar W.O. I heeft in Vlaanderen geleid tot een bijzonder groot aantal evenementen, ook lokaal. Heel vaak ging daar onderzoek aan vooraf dat veel nieuws aan de oppervlakte bracht. Ook daar kan zo’n herdenking toe leiden…)

Over drie jaar is 75 jaar einde van de Tweede Wereldoorlog aan de beurt. Dat wordt op veel plaatsen al voorbereid…