Jeroen Bryon (Arrowminded) over DJ-sets op exclusieve erfgoedlocaties

In mei stonden er honderden jongeren te feesten op het dak van de Sint-Romboutstoren, in juni verwelkomde de nok van het Centraal Station in Antwerpen honderd feestgangers en in juli vormde het Fort Napoleon het decor voor een fantastische DJ-set bij ondergaande zon. Feesten op het dak van een eeuwenoud fort of op een kathedraaltoren, het is geen typische erfgoedbeleving. Integendeel. Wij spraken met Jeroen Bryon van Arrowminded, één van de mede-organisatoren van Ontourage over erfgoebeleving, risico's en de unieke sfeer die op en rond erfgoed hangt. 


Vanwaar het idee om exclusieve feesten te organiseren op erfgoedlocaties? 

Jeroen: "Elke keer ik erfgoed bezoek, voor mijn werk of in mijn vrije tijd, voel ik me als een kind in een snoepwinkel. Dan denk ik: konden maar meer mensen genieten van deze plek. Op het openingsfeest van DIVA werd ik voorgesteld aan de manager van DJ Nico Morano, die met het idee speelde om exclusieve DJ-sets te organiseren op erfgoedlocaties, was ik meteen verkocht. Dit is een fantastische manier om erfgoed op een andere manier bij een ander publiek te brengen.  Let wel, het exclusieve feest op een unieke erfgoedlocatie is natuurlijk de kern van Ontourage, maar de livestreaming is waar het om gaat. Wij creëren in eerste instantie online content voor erfgoedlocaties. Door de plek en het moment zo te kiezen dat we de beste beelden krijgen, creëren we een instagram-effect. Door mensen te laten dansen, voegen we ook – letterlijk – beweging en dynamiek toe, waardoor het erfgoed tot leven komt. In plaats van een mooi gebouw uit het verleden, wordt de locatie plots een ontmoetingsplek van de 21ste eeuw. Het is dàt potentieel dat we willen in de verf zetten."

 

Hoe zorgen jullie ervoor dat de feestende massa oog heeft voor het erfgoed? 

Jeroen: "We willen een erfgoedbezoek niet zomaar verkopen, we willen dat bezoekers van de locatie kunnen proeven. De online streaming (de DJ-set wordt live gefilmd en uitgezonden op Facebook) zorgt ervoor dat de hele wereld kan meekijken. De locatie is altijd zo gekozen dat het publiek op elk moment het erfgoed beleeft én dat ze dit online kunnen delen met hun netwerk. We denken bijvoorbeeld goed na over waar we de DJ en het publiek zetten of waar de zon ondergaat, zodat we een maximaal effect op de bezoeker krijgen en de mooiste beelden kunnen schieten. Als we afgaan op de posts op Facebook of Instagram, merk je dat het publiek zich zeer bewust is van het unieke erfgoed waar ze zich bevinden. Via de DJ-set bereiken we een publiek dat anders nooit op deze plekken geweest zou zijn."


Een DJ neerplanten op het dak van een kathedraal of op een fort midden in de duinen ligt nietvoor de hand. Met welke risico's moet je rekening houden? 

Jeroen: "We houden het decor bewust relatief sober: vlaggen, pancartes, een bar, een DJ-tafel, enkele boxen en wat licht – meer voorzien we niet. We laten de locatie voor zich spreken. We vermijden zwaar materiaal, wat de kans op schade sterk doet afnemen. We geven op voorhand ook een veiligheidsbriefing aan onze medewerkers en peperen hen in dat het een privilege is dat we op deze locatie mogen werken. Achteraf voorzien we natuurlijk in de opkuis. Twee uur na het feest merk je niet meer dat die avond honderd mensen uit de bol zijn gegaan op dezelfde plek. 

Veiligheid is altijd iets waar we sterk rekening mee moeten houden. Dat geldt voor elk evenement, maar zeker voor ‘moeilijkere’ plekken zoals erfgoedlocaties. Vooral de vaak beperkte evacuatiemogelijkheden begrenzen het bezoekersaantal. 

Samen met de locatie leggen we een heel traject af waarbij we alle do’s en don’ts uitvoerig bespreken. We overlopen alle veiligheidsmaatregelen, maken afspraken en zorgen voor het nodige personeel die afspraken ter plaatse bewaken. We vragen bijvoorbeeld aan onze medewerkers om – discreet en subtiel – bezoekers aan te spreken op ongepast gedrag. We geven op voorhand in onze communicatie ook altijd een aantal spelregels mee. Maar we merken dat bezoekers zich zeer goed bewust zijn van de unieke locatie en de fragiliteit ervan. Iedereen komt met veel respect voor het erfgoed. Voor ons is het alvast cruciaal om het erfgoed in perfecte staat achter te laten."

Interesse om mee te werken?

Interesse om met jouw locatie deel te nemen aan Ontourage? Neem contact op met Jeroen Bryon van Arrowminded. 

Wil je meer weten over Ontourage? Je vindt alle info hier