Kerk in het midden voor de tweede keer uit de startblokken

Vorig jaar vertelden we je meer over de eerste pilootkerk van het project 'kerk in het midden'. Sinds kort is er een tweede pilootkerk bijgekomen: De  Sint-Petruskerk in Dikkelvenne (Gavere).


Binnen dit project begeleiden Provincie Oost-Vlaanderen en Vormingplus Gent-Eeklo kerkgemeenschappen intensief bij de zoektocht naar mogelijke neven- of herbestemmingen van hun kerk. Dikkelvenne krijgt nu de kans om door diepgaande participatie en inspraak een gedragen toekomst uit te denken. De situatie is er representatief en de randvoorwaarden zijn er gunstig. De ervaring uit deze twee trajecten zal gebundeld worden in een algemene leidraad voor de herbestemming van kerken.


De situatie in Gavere is uiterst representatief voor vele (kerk)gemeenschappen in Vlaanderen, waar het dalend aantal en de leeftijd van de bedienaars van de eredienst een grote uitdaging vormen. Door het onverwacht wegvallen van een pastoor kwam in Dikkelvenne de toekomstvisie voor de kerk op de helling te staan en moet het kerkbestuur spoorslags de handen uit de mouwen steken. Losstaand hiervan, zijn in Gavere de meeste voorwaarden goed om via participatie tot een gedragen eindresultaat te komen.


Net zoals de eerste pilootkerk zal ook deze lokale situatie bijdragen tot een beter eindresultaat. Het uiteindelijke doel van het project ‘Kerk in het midden’ is een leidraad distilleren uit de ervaringen van de twee pilootkerken van Wachtebeke-Overslag en Dikkelvenne. Daarmee kunnen anderen ook aan de slag in hun zoeken naar een extra of nieuw gebruik (neven- of herbestemming) van hun parochiekerk. Zo zal de ervaring in Dikkelvenne van nut zijn voor heel Vlaanderen.

Meer info op www.kerkinhetmidden.be of kerkinhetmidden@oost-vlaanderen.be

Volg Kerk in het Midden ook op facebook en instagram