Laureaten van de Europa Nostra Awards bekend

Vandaag zijn de laureaten van de 2018 European Prize for Cultural Heritage/Europa Nostra awards bekend gemaakt. Het gaat om 29 laureaten uit 17 landen. Op 22 juni worden de prijzen uitgereikt. Tot 10 juni kan je kiezen voor jouw favoriet die zo kans maakt op de publieksprijs.


Uit 160 inzendingen uit 31 landen zijn 29 laureaten geselecteerd. De 29 laureaten zijn gekozen omwille van hun uitzonderlijke verdiensten in de categorieën instandhouding, onderzoek, bijzondere inzet en onderwijs, opleiding en bewustmaking. Dit jaar, het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed, werd bij de selectie van de laureaten ook aandacht besteed aan hun Europese dimensies. 


Enkele van de succesverhalen van uitzonderlijk Europees erfgoed in 2018 zijn: het herstel van een Byzantijnse kerk in Griekenland met een aantal unieke fresco’s uit de 8e-9e eeuw, mogelijk gemaakt door een vruchtbare samenwerking tussen Griekse en Zwitserse organisaties; de ontwikkeling van een nieuwe methode voor de instandhouding van erfgoed van Europese historische huizen dankzij een joint venture tussen vijf instellingen gevestigd in Frankrijk, Italië en Polen; de inzet van een internationaal netwerk van ngo’s dat zich al meer dan dertig jaar sterk maakt voor het behoud van Venetië; en de invoering van een publiek educatief programma dat alle kinderen en jongeren in Finland de kans geeft te interageren met hun culturele erfgoed en dat als inspiratie kan dienen voor vergelijkbare initiatieven elders in Europa.


Op 22 juni worden in Berlijn, tijdens de eerste top van het Europees cultureel erfgoed, de prijzen uitgereikt.


Ief Postino is de Belgische laureaat

Tussen de 29 laureaten zit ook één Belgische laureaat: Ief Postino.

Ief Postino is een bewustmakingsproject over de geschiedenis van migratie in Europa, specifiek de migratie tussen Italië en de Belgische provincie Limburg. Het project gebruikte traditionele communicatiekanalen om de banden tussen de gemeenschappen in beide landen opnieuw aan te halen. Het uitgangspunt, de persoonlijke ervaringen van de migranten, is vandaag de dag nog even relevant als 70 jaar geleden.

In 2016 was het 70 jaar geleden dat de eerste Italiaanse migranten aankwamen in Limburg, om er te werken in de steenkoolmijnen. Naar aanleiding van dit jubileum wilde het Ief Postino-project de banden tussen de Italiaanse Limburgers en de Limburgse Italianen weer aanhalen en versterken. Bovendien bood het project de perfecte gelegenheid om het industriële verleden van Limburg, de mijnbouwcultuur en de recente ontwikkelingen in de mijnregio aan het grote publiek voor te stellen.

De kans is groot dat de naam 'Ief Postino' je bekend in de oren klinkt.  In de gelijknamige rubriek in Iedereen Beroemd bezorgde Ief post van Limburgse Italianen aan kennissen of familie in Italië. Ief Postino is een co-productie van De Wenkbrauwerij, Eén (VRT) en het Provinciaal Centrum voor Cultureel Erfgoed (PCCE). 

 

Stem voor jouw favoriete laureaat 

Nog tot 10 juni kan je stemmen voor jouw favoriet. Stemmen kan hier

Een overzicht van alle laureaten vind je hier