Molenaars en hun nieuwe richtlijnen

Hauwermeirsmolen

Op 14 januari maakten een groot aantal molenaars in Leuven kennis met de richtlijnen van het Federaal Agentschap voor de Voedselveiligheid (FAVV) voor de verkoop van meel en bloem door vrijwillige molenaars. Die kwamen er na lange onderhandelingen. Historische, ambachtelijke molens kunnen blijven malen én verkopen!

Het FAVV publiceerde een brochure met de lijst van richtlijnen voor vrijwillige molenaars die occasioneel malen. In grote lijnen: zij moeten kwaliteitsgraan gebruiken, proper werken, ongedierte weren en correcte informatie geven over hun product. Kortom, voedselveiligheid primeert, zonder dat de eisen onhaalbaar zijn geworden. (Wettelijke bepalingen over een maximaal aantal verkoopdagen liggen buiten de bevoegdheid van het FAVV.)

Meer info

Een aantal vragen zal de komende tijd nog worden beantwoord.
De slides van 14 januari vind je op de website van het Molenforum Vlaanderen (molenforumvlaanderen.be) en van het CAG (hetvirtueleland.be).

Nieuwe molen in het Netwerk Open Monumenten: Van Hauwermeirsmolen 

Onlangs verwelkomde Herita de beschermde Van Hauwermeirsmolen in het Netwerk Open Monumenten. De watermolen is draai- en maalvaardig, ligt in een waardevol en prachtig landschap – de vallei van de Molenbeek – en vlakbij is er voor kinderen een natuurleerpad. Zeer de moeite waard voor een heerlijk ontspannend bezoek: individueel, met het gezin, met de klas, …