Onderteken jij ook het Inclusieve familiemanifest?

Alle families hebben het recht om op een aangename manier te genieten van cultuur. Dat verrijkt hen, de samenleving en jouw cultuurhuis. Maar om elke familie, ongeacht afkomst, gezinssamenstelling of financiële situatie een comfortabele cultuurervaring te bieden, moet je soms enkele drempels wegnemen. 


Daarom lanceerde publiq op vrijdag 5 oktober het Inclusieve Familiemanifest. Dit Manifest wil cultuurhuizen in Vlaanderen en Brussel ondersteunen om elke familie warm, proactief en op maat te onthalen. Het Manifest reikt jou en je collega’s eenvoudige tips aan om op korte termijn met weinig middelen drempels te verlagen. Zo voelen bijvoorbeeld ook mensen in armoede of met een migratieachtergrond zich welkom in je cultuurhuis, en komen ze ook sneller eens terug.


Het spreekt voor zich, inzetten op inclusieve familievriendelijkheid is van groot belang. Je verbetert hiermee niet alleen de kwaliteit van de cultuurervaring voor families, ook investeer je zo in het publiek van de toekomst. Kinderen die een fijne ervaring in je cultuurcentrum beleven, komen later terug. Bovendien speel je in op een maatschappij die volop in beweging is en bereik je een nieuw, diverser publiek. 


Meedoen is eenvoudig: uit het Manifest selecteer je een aantal concrete actiepunten rond familievriendelijkheid. Je engageert je om hierop het komende jaar in te zetten. De actiepunten zijn helder, praktisch en concreet en zijn meestal op korte termijn en met weinig middelen uitvoerbaar. “Wordt overal duidelijk een prijs aangegeven zodat er geen onverwachte kosten opduiken?” “Staat er een trapje voor kinderen aan het onthaal?” “Is er gratis kraantjeswater?” Vaak maken eenvoudige aanpassingen een wereld van verschil.


Wie het Manifest ondertekent, wordt ook ondersteunt via kennisuitwisseling en wordt geïnspireerd met good practices. Je komt terecht in een bruisend netwerk en leert zo collega's van andere cultuurhuizen kennen met wie je ideeën kan uitwisselen.


Bovendien krijg je een kant-en-klare enquête om je bezoekers te bevragen en te peilen naar hoe ver jouw cultuurhuis staat op vlak van inclusieve familievriendelijkheid. Zo vergaar je kostbare kennis over je bezoekers en je familievriendelijkheid die je kan gebruiken in voortgangsrapporten of ter ondersteuning van subsidie-aanvragen.


Gebruik dit Manifest dus als een handige leidraad om jouw cultuurhuis familievriendelijker te maken en het hele team mee te krijgen in jouw verhaal!

Waar wacht je nog op? Onderteken het Familiemanifest op www.familiemanifest.be, kies je actiepunten en ga aan de slag!