Ontdek onze kennisdossiers!

Herita informeert en inspireert. Daarom willen we erfgoedzorgers op de hoogte brengen van de recentste thema's binnen de erfgoedsector. Herita ontwikkelt dan ook kennisdossiers, waarvan je het tweede hier kan downloaden. De kennisdossiers zijn korte documenten die een specifiek thema toelichten en vooral ook doorverwijzen naar verdere contactpunten of publicaties voor meer informatie. 

Het tweede kennisdossier geeft je informatie omtrent het thema vrijwilligers en kan je hier lezen

Veel erfgoedorganisaties zijn afhankelijk van vrijwilligers: voor hun evenementen, registratieprojecten of zelfs hun dagelijks beheer. Ook bij Herita werken we al enkele jaren met vrijwilligers en hebben we een diverse groep van vrijwilligers gevormd, die ons bijstaan bij allerhande taken. Herita deelt graag haar ervaring en neemt dan ook initiatieven om andere organisaties te helpen bij het ontwikkelen of optimaliseren van hun vrijwilligersbeleid en -werking. Hoe begin je aan een eigen vrijwilligerswerking? En als je al een vrijwilligerswerking hebt, hoe kan je die dan optimaliseren?

In dit kennisdossier gaan we op verkenning: wat willen vrijwilligers vandaag de dag (A) en aan welke wettelijke voorwaarden moeten jouw organisatie en je vrijwilligers voldoen (B)? Daarna gaan we uit van onze eigen Herita-ervaring om je met concrete tips op weg te helpen, met facetten als: visie op vrijwilligerswerk, vrijwilligers rekruteren, onthalen en begeleiden, afscheid nemen van vrijwilligers...(C) In mei 2014 organiseerde Herita, in samenwerking met Heemkunde Vlaanderen, een studiedag in Mechelen. Daar brainstormden organisaties en vrijwilligers samen over hoe je in een erfgoedorganisatie een goede vrijwilligerswerking uitbouwt. Ook uit die studiedag haalden we tips voor dit kennisdossier.
 

Dit dossier is zowel bestemd voor organisaties die met vrijwilligers werken als voor organisaties die volledig uit vrijwilligers bestaan. Let wel: dit is geen allesomvattend dossier met álles wat er te weten valt over vrijwilligerswerk. Het gaat vooral uit van de ervaringen van onze eigen organisatie en onze leden, en put uit onze samenwerking met partners. Aan het einde geven we een lijst met contactpunten en publicaties waar je terecht kan voor meer informatie.

Lees je graag het eerste kennisdossier over toegankelijkheid nog eens na? Dat kan!  Klik hier.

Meer lezen over vrijwilligers? Kijk even bij Politeia welke publicaties zij je kunnen aanbieden.