Onze-Lieve-Vrouwebeuk uit Lummen dingt mee naar titel 'Europese Boom van het Jaar'

De Lummense Onze-Lieve-Vrouwebeuk werd in de zomer van 2018 verkozen tot Limburgse 'Boom van het Jaar 2018'. In elke provincie werden merkwaardige bomen verkozen.  In het najaar is deze merkwaardige rode beuk de strijd aangegaan met bomen uit Oost- en West-Vlaanderen, Antwerpen, Vlaams-Brabant en Brussel. 

Op 15 oktober 2018 is de Onze-Lieve-Vrouwebeuk dan tot ‘Baillet Latour Boom van het Jaar 2018’ verkozen door het publiek. De Lummense beuk kreeg maar liefst 3.595 stemmen. En nu, drie maanden later, dingt de ‘Boom van het Jaar 2018’ mee naar de titel ‘Europese Boom van het Jaar 2019’!

Stemmen op de Europese Boom van het Jaar

Stemmen kan tot 28 februari via deze website. Per e-mailadres kan één geldige stem worden uitgebracht. 

Waarom stemmen op de Onze-Lieve-Vrouwebeuk? Initiatiefnemer Christophe Vanderlinden geeft je 6 steengoede argumenten waar de beuk uit Lummen de titel verdient:

  1. Het is een prachtige boom met speciale wortels, door klimmende kinderen blootgelegd. 
  2. De boom staat op een unieke locatie in een beschermd parkbosje achter de bedevaartkapel van OLV van de Beukenboom uit 1641.
  3. Achter de boom steekt een interessant verhaal dat teruggaat tot het begin van de 17de eeuw, toen er ter plaatse een dikke oude beuk stond met een Mariabeeldje in een holte ervan.
  4. De boom neemt een speciale plaats in binnen de lokale gemeenschap. Onder de boom zijn banken voorzien vanwaar op zo een 250 mensen vieringen en schouwspelen kunnen bijwonen.
  5. Een dergelijke volwassen boom heeft een belangrijke klimaatfunctie door CO2 te capteren uit de lucht en deze op te slaan in zijn hout.
  6. Deze boom als kandidaat van eigen bodem verdient de steun van eenieder uit Lummen, Limburg en Vlaanderen die een hart voor bomen heeft en één of meer e-mailadressen.