Onze tips voor een familiezoektocht voor de Schatten van Vlieg

De inschrijvingen voor deelname aan Schatten van Vlieg 2017 zijn geopend. Je hebt nog tot 7 maart de tijd om jouw organisatie in te schrijven en jouw campagnemateriaal te bestellen. Op de handige overzichtspagina van de Schatten van Vlieg vind je alle deadlines en verschijningsdata van inspiratie en hulpmiddelen. Op 21 februari verschijnt de interessante inspiratiegids boordevol ideeën.

Hoe pakt Herita het aan? 

Herita deelde haar eigen werkwijze voor de Schatten van Vlieg op de inspiratiedag in OPEK op 26 januari. Naar jaarlijkse traditie nemen we deel aan de zomerzoektocht met onze eigen sites Fort Napoleon (Oostende), Kasteel Beauvoorde (Veurne) en Kasteel van Horst (Holsbeek). De voorbije jaren kwamen we tot een aantal eigen richtlijnen die we zelf altijd gebruiken bij het uitwerken van een zoektocht. We delen ze hier graag. Misschien bieden ze ook inspiratie en tips voor jouw eigen schattentocht!

1. Breng ook iets over over je plek.
Spannende zoekopdrachten zijn altijd leuk en de mogelijkheden met de thema’s van Vlieg zijn oneindig. Maar wij proberen ook steeds om in onze opdrachten meer te vertellen over onze monumenten zelf. 

2. Varieer in het soort opdrachten.
Sommige kinderen tekenen graag, anderen zijn actief en willen gewoon ‘doen’. Zorg dat ieder type kind aan zijn trekken komt en zorg voor verschillende soorten opdrachten: zoeken, schrijven, tekenen, fantaseren, doen, kijken, ruiken, zelf uitproberen, verkleden…

3. Denk aan verschillende leeftijden en vaardigheden.
Families hebben meestal kinderen bij uit verschillende leeftijdsgroepen. Zorg voor opdrachten voor zowel kleuters (makkelijker, zintuigen, niet-talig, kleuren…) als lagereschoolkinderen (meer zelfstandigheid, zelf doen, taal…)

4. Keep it simple!
Wij vermijden lange teksten. Families willen vooral doen en ontdekken, niet eindeloos lang lezen. We zorgen ervoor dat het concept van de zoektocht zo eenvoudig mogelijk is. Niets zo frustrerend als opdrachten die te ingewikkeld in elkaar zitten! Families kunnen er zo meteen invliegen en je baliemedewerkers verliezen geen tijd met een lange uitleg.

5. Betrek je hele organisatie erbij.
Bij het uitwerken van onze zoektochten betrekken we ook onze vrijwilligers, baliemedewerkers, poortwachters, kasteelbewakers… Dat verhoogt de betrokkenheid en het enthousiasme. Medewerkers die zelf in de praktijk de zoektocht ondersteunen, zoals baliemedewerkers en erfgoedbewakers, hebben ook heel wat praktische en organisatorische inzichten. Zo is iedereen goed op de hoogte van alle aspecten van de zoektocht en kunnen ze families op de beste manier bijstaan waar nodig.

6. Leer families kennen…
Vlieg is de ideale manier om meer families over de vloer te krijgen. Wij maken van de gelegenheid gebruik om hen te bevragen over het aanbod of om nieuwe dingen op een kleinschalige manier uit te testen.

7. … en bouw een band met hen op.
Verzamel adresgegevens en houd families op de hoogte van je familieactiviteiten. Kinderen krijgen bij ons ook steeds een Herita- aandenken, naast het cadeautje van Vlieg.