Open Monumentencongres 2018 - Oproep: dien je voorstel in!

Op 15 maart 2018 organiseert Herita het vierde Open Monumentencongres. Om van het Open Monumentencongres dé plek te maken waar erfgoedorganisaties kunnen uitwisselen over uiteenlopende aspecten van hun werking, zijn we op zoek naar bijzondere projecten.

We zijn op zoek naar inspirerende en innovatieve projecten omtrent erfgoedontwikkeling, publiekswerking, management en financiering van onroerend erfgoed of mooie praktijkvoorbeelden van Europese samenwerking dit dit jaar of vorig jaar gerealiseerd werden. 

Bezorg ons informatie over jouw project. Wie weet, inspireer je tijdens het Open Monumentencongres andere erfgoedzorgers. 

Op zoek naar...

We zijn op zoek naar projecten binnen vier thema's: Erfgoedontwikkeling, Publiekswerking, Management & Financiering en het Europees Jaar voor Cultureel Erfgoed.

Inhoudelijke domeinen 

1. Erfgoedontwikkeling

- Heb jij op een innovatieve manier een restauratie- herbestemmingsproject aangepakt? 
- Heb jij een sprekend voorbeeld van een herbestemming met participatie en samenwerking van een erfgoedgemeenschap? 
- Wordt jouw site geëxploiteerd door horeca of andere commerciële organisaties? Breng je samen met hen het verhaal van de plek naar het publiek?

- ...

2. Publiekswerking en communicatie

- Hoe laat jij je publiek mee nadenken over of meewerken bij ontwikkeling van nieuw aanbod?
- Hoe betrek jij de erfgoedgemeenschap (bezoekers, buurtbewoners, vrijwilligers, gidsen, overheden,…) bij de ontwikkeling van nieuw aanbod?
- Hoe bereik jij op een doelgerichte manier een bepaalde doelgroep? Wat werkt? Wat niet?

-...

3. Management & financiering van jouw erfgoed

- Hoe ga jij om met vrijwilligers? Hoe motiveer en rekruteer je hen? Hoe verjong jij je vrijwilligersbestand? 
- Gebruik jij alternatieve financieringsvormen zoals crowdfunding of andere financiële modellen? Hoe heeft dat ervoor gezorgd dat jouw project realiteit geworden is?
- Hoe verzamel jij mensen rondom erfgoed om samen de schouders onder een project te zetten? 

-...

4. Europees Jaar voor Cultureel Erfgoed

- Heb jij een Europese prijs of erkenning gekregen met een erfgoedproject en wil je dit succesverhaal met Europese dimensie graag vertellen?
- Participeerde jouw organisatie in het verleden in een Europees project en wil je jouw ervaringen delen?
- Heb jij een concreet en inspirerend voorbeeld van hoe het Europese idee van ‘sharing heritage’ betekenis kan krijgen voor het brede publiek?

-...

Hoe? 

Je kan jouw project op verschillende manieren voorstellen aan de deelnemers van het Open Monumentencongres:

  • In een lezing: het uitgangspunt is een concreet project waarin ook aandacht besteed wordt aan de evaluatie en de lessons learned van het project in kwestie. Deelnemers kunnen nadien vragen stellen. 
  • Met een workshop: hierin staat interactie centraal, de deelnemer gaat met tips & tricks naar huis en kan meteen aan de slag gaan.
  • Door een on site beleving (in of rond het Iers College): gelinkt aan de plek, de deelnemers doen iets en het doet iets met de deelnemers: ze ondervinden het verhaal van de plek en/of de methodiek in de praktijk.

Heb je nog vragen? Neem dan contact op met Inge De Geyter via inge.degeyter@herita.be 

Deadline

De deadline voor het indienen van jouw voorstel is 5 oktober 2017 (16u)


Dien je voorstel in