Organisatoren volop bezig met de voorbereiding van Open Monumentendag

Vloethemveld ©Henk Rogiers

Nog zo’n drie maanden te gaan voor het grootste erfgoedfeest van het jaar weer losbarst. Voor het publiek lijkt dit nog veraf, maar organisatoren zijn al volop in de weer. Twijfel je nog over jouw activiteit op Open Monumentendag? Weet je niet goed hoe je je moet voorbereiden? Lees hieronder hoe het Vloethemveld in Zedelgem nu al volop bezig is en laat je inspireren! 

Wandelingen in het Vloethemveld

Het Vloethemveld is een prachtig natuur- en bosgebied in het West-Vlaamse Zedelgem. In de Tweede Wereldoorlog was in het Vloethemveld een Brits krijgsgevangenkamp en Belgisch munitiedepot gevestigd. Nu is het natuurgebied een oase van rust en een bron van unieke natuurverschijnselen. Je vindt in het Vloethemveld bovendien de grootste populatie rode Dopheide in Vlaanderen. 

Op Open Monumentendag 2017 zal je een bijzondere wandeling kunnen maken in dit wondermooie gebied. Dit dankzij de samenwerking van de gemeente Zedelgem met het Agentschap voor Natuur en Bos, Natuurpunt, de lokale heemkundige kring, de gemeente Jabbeke, en enkele vrijwilligers. Een mooi voorbeeld van co-creatie en alvast een topper in de categorie ‘Natuur en erfgoed!

Activiteiten voor families in de Ruisbroekmolen

Ook in de provincie Vlaams-Brabant worden al volop plannen gemaakt rond Open Monumentendag 2017. Dit jaar worden er plannen gemaakt rond de Ruisbroekmolen. De voorbereidende vergaderingen zijn al afgerond en op dit moment staat de activiteiten min of meer op punt. Er wordt samengewerkt met lokale verenigingen wat betreft de activiteiten. Vooral voor families zal er veel te beleven zijn. Het CAG, partner van de Ruisbroekmolen, is momenteel bezig met research naar de graanverwerking in de streek om zo bezoekers te voorzien van de juiste informatie. De geplande restauratiewerken aan het dak van de molen moeten nog van start gaan, maar zullen tegen Open Monumentendag volledig afgerond zijn. 

Aftellen geblazen naar 10 september 2017! Houd onze website en nieuwsbrieven in de gaten. Vanaf augustus staat het programma online.