Raad van Europa voert oorlog tegen handel in erfgoed op

europe (creative commons)

Het is de jongste jaren schrijnend in het nieuws gekomen: terroristische bewegingen die erfgoed plunderen en vernielen. Of erfgoed verkopen en er hun activiteiten mee financieren. IS vergaarde er een klein fortuin mee. De Raad van Europa zorgt nu voor een primeur: de eerste internationale strafrechtelijke overeenkomst om zo’n inkomstenbron droog te leggen.

Conventie van Nicosia

De Conventie van Nicosia: zo heet de overeenkomst die de 47 lidstaten recent goedkeurden. Zes landen ondertekenden de conventie al. Het is de bedoeling dat de andere, waaronder ook België, snel volgen. Ieder land in de wereld kan dat overigens doen.

Bewijslast bij koper

De conventie bouwt voort op eerdere Unesco-teksten over de bescherming van cultureel erfgoed, maar nu met een nieuwe strafrechtelijk luik. Erfgoed plunderen, illegaal opgraven, vervoeren, verkopen én aankopen – waar ook ter wereld – is voortaan een misdrijf. En de bewijslast ligt bij de koper. Dankzij de conventie worden nationale wetgevingen op hetzelfde niveau gebracht en zal er beter over de grenzen heen kunnen worden opgetreden.

Meer info

Meer informatie over de Conventie vind je hier. Je kan ook de perstekst raadplegen.