Schattenjagers op jouw erfgoedsite?

Ongetwijfeld hoorde je al van geocaching. Of niet? Geocaching is een spel waarbij mensen via een gps-ontvanger of telefoon op schattenjacht gaan om een zogenaamde cache te vinden.

Geocaching is een leuke en unieke manier om bezoekers kennis te laten maken met jouw erfgoed. Verschillende partners in het Netwerk Open Monumenten stippelden een schattenjacht uit voor bezoekers. Op het binnenplein van het Hopmuseum Poperinge, in het park van Kasteel d’Ursel, op het domein van ’t Grom, in het MOT, in het gebied van Hobos – Grote Hof, in de buurt van De Bottelarij, ergens rond Kasteel Wissekerke en in Kasteel Beauvoorde zijn al caches te vinden. 

Positieve reacties

Schatten zoeken spreekt tot de verbeelding bij kinderen, maar ook jongeren én volwassenen vinden het bijzonder fijn. Partners in het Netwerk Open Monumenten kregen voor hun geocache-route alleen maar positieve reacties. De respons die De Bottelarij in Wellen kreeg, leest veelbelovend: “Goed gevonden na wat zoekwerk. Bedankt om ons deze mooie plek te laten zien!!”, “Heel speciale locatie, super mooi gerenoveerd/herbestemd!”, “Wel een hele mooie plaats hier. Zonder geocaching waren we hier nooit gestopt”. 

In de praktijk

Wil jij ook graag een cache op jouw erfgoedlocatie verstoppen, maar heb je geen idee hoe te beginnen? Onderstaand stappenplan helpt je uit de nood!

  1. Ga op zoek naar een leuke locatie om jouw cache te verstoppen. Houd hierbij de richtlijnen van Geocache in de gaten. 
  2. Kies een geschikte verpakking voor jouw schat. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een waterdicht, hersluitbaar plastic doosje. Voorzie bij je schat een briefje voor de vinder(s) en verstop in of bij deze doos ook een schriftje en pen zodat bezoekers voor jou en andere schattenjagers een boodschap kunnen achterlaten. Als dat gebeurd is, rest je enkel nog om een schat te kiezen. De waarde van de schat bepaal je uiteraard zelf. Schatten kunnen gaan van speelkaarten, tot balpennen, sleutelhangers, … enzovoort. We geven je graag mee dat eetbare schatten geen goed idee zijn, je weet immers niet hoe lang het zal duren voor iemand jouw schat vindt.
  3. Wanneer je de cache wil verstoppen voor toekomstige schattenjagers, vergeet dan zeker niet om de correcte GPS-coördinaten op te schrijven. De correcte GPS-coördinaten van jouw locatie bepalen doe je eenvoudig via een GPS voor wandelaars. Beschik je niet over zo’n toestel, dan kan je ook gemakkelijk via je smartphone de exacte coördinaten van jouw locatie bepalen. Schrijf de exacte coördinaten op de doos van jouw schat én houd ook een kopie van de coördinaten bij voor jezelf. 
  4. Dien je geocache in. Wanneer je een geschikte locatie gevonden hebt, een toffe schat en de juiste coördinaten opgeschreven hebt, is het tijd om je geocache officieel te maken. Registreer je als lid van geocaching.com en vul het formulier in. Geocachers uit jouw buurt zullen langs komen om je cache te beoordelen en vervolgens komen externen nog eens dubbelchecken of alles in orde is. Als zij je cache goedkeuren, wordt jouw schat opgenomen in het systeem en zullen schattenjagers uit het hele land jouw erfgoedlocatie kunnen ontdekken op zoek naar een verborgen schat.

Is het nog niet helemaal duidelijk? Bekijk dan dit filmpje. De ondertiteling zet je aan door onderaan op het icoontje links naast het tandwiel te klikken.

Een inspirerend praktijkvoorbeeld en mooi uitgewerkte geocache kan je vinden in Kasteel Beauvoorde. Ga zelf op zoek naar de schat die Lord Cunning verstopte, of lees hier het hele verhaal. 

Meer informatie over geocaching vind je hier.