Stem op jouw favoriete laureaat van de Onroerenderfgoedprijs

De laureaten. © Onroerenderfgoedprijs.be
Kasteel Boterberg © Inventaris Onroerend Erfgoed
Architectenwoning Marc Dessauvage © Inventaris Onroerend Erfgoed
Donjon Kasteel Nevele. © Inventaris Onroerend Erfgoed

De drie laureaten van de tweede editie van de Onroerenderfgoedprijs zijn bekend. De drie genomineerden zijn kasteel Boterberg in Kalmthout, de architectenwoning van Marc Dessauvage in Loppem en de donjon van het kasteel van Nevele. De uiteindelijke winnaar van de Onroerenderfgoedprijs wordt 6 oktober bekend gemaakt. Heb jij een voorkeur? Stem dan op jouw favoriete laureaat voor de publieksprijs.


De Onroerenderfgoedprijs beloont recente realisaties op het vlak van monumentenzorg, landschapszorg en archeologie. Dit jaar richt zich op verborgen parels: erfgoed dat niet altijd toegankelijk is. Een onafhankelijke jury koos uit de 41 ingeschreven monumenten voor kasteel Boterberg in Kalmthout, de architectenwoning van Marc Dessauvage in Loppem en de donjon van het kasteel van Nevele als laureaten.


De restauratie van kasteel Boterberg in Kalmthout toont volgens de juryleden aan dat het perfect mogelijk is om instandhouding van erfgoed te laten samengaan met een nieuwe invulling. Het kasteel kreeg een passende gediversifieerde bestemming. De stallingen en bijgebouwen werden met respect, maar ook met zin voor vernieuwing aangepakt als cohousingproject. De sociale cohesie tussen de bewoners en de ecologische toepassingen onderlijnen deze vernieuwende aanpak. Ook het domein rond het kasteel kreeg daarbij voldoende aandacht.


De architectenwoning van Marc Dessauvage in Loppem is een architecturale parel van het modernisme, gebouwd voor en door architect Marc Dessauvage in 1978-1980. De eigenaars zijn er op twee jaar tijd in geslaagd om van een ruïne opnieuw een thuis te maken. In alles bleven ze trouw aan de visie en filosofie van het oorspronkelijke ontwerp. Met een aantal vernieuwende ingrepen brachten zij dit pand op het vlak van energiewaarden binnen in de 21ste eeuw. De tuin, die ook een belangrijk onderdeel uitmaakt van het concept, werd in ere hersteld. De binnenruimte behield zijn ruwe karakter.


In de donjon van het kasteel van Nevele werd recent een nieuw appartement gerealiseerd, dat getuigt van een groot respect voor het aanwezige erfgoed. Toen aan het licht kwam dat de muren een geschiedenis hebben die teruggaat tot de 11de eeuw, lieten de eigenaars een uitgebreid bouwhistorisch onderzoek uitvoeren. Van de oude muren maakten ze vervolgens de blikvanger van de hele restauratie. De bouwgeschiedenis van het gebouw bleef afleesbaar, zonder dat aan comfort is ingeboet. Het project krijgt weerklank zowel lokaal als in wetenschappelijke kringen.


Wie van de drie laureaten de winnaar wordt van de Onroerenderfgoedprijs 2017 weten we op 6 oktober 2017. Op datzelfde moment wordt ook bekend gemaakt wie de winnaar is van de publieksprijs. Daar kan jij voor stemmen! De drie laureaten nemen deel aan Open Monumentendag op zondag 10 september 2017.


Beeld en tekst overgenomen van: onroerenderfgoedprijs.be