Van Hauwermeirsmolen erkend als Open Erfgoed

De Van Hauwermeirsmolen in Massemen, partner in het Netwerk Open Monumenten, kreeg recent het Open Erfgoed-label. De Van Hauwermeirsmolen is een unieke watermolen wiens geschiedenis nauw verbonden is met die van de heren van Massemen, één van de belangrijkse adellijke families van het middeleeuwse graafschap Vlaanderen. 


De Van Hauwermeirsmolen is een dubbelmolen met twee tegenover elkaar geplaatste gebouwen, elk op een oever van de Molenbeek. De ene molen diende voor graan, de andere voor olie. Rond 1909 werd de oliemolen uitgerust met een stoommachine. Nog later kwam er op de site een industriële olieslagerij. De olieslagerij sloot in 1960 de deuren. 


Momenteel ligt het beheer van de molen in handen de vzw Van Hauwermeirsmolen. De vzw maakte de molen opnieuw maalvaardig en toverde de olieslagerij om tot een aangename bezoekersplaats met veel ruimte voor tentoonstellingen, optredens, voordrachten en feesten.  De molen is bijzonder aantrekkelijk voor jeugd en families met kinderen. Ook voor scholen is er een speciaal aanbod uitgewerkt met aangepaste verhalen, spelletjes en opdrachten. Er wordt naast de molen ook gefocust op de de landschappelijk waardevolle Molenbeekvallei. 


De Van Hauwermeirsmolen is de vierde partner in het Netwerk Open Monumenten die erkend is als Open Erfgoed naast Openluchtmuseum Bokrijk, de Molen te Rullegem in Herzele en de Duitse Militaire begraafplaats in Lommel. Ook de Antwerpse havenkranen aan het MAS zijn erkend. 


Meer weten over het Open Erfgoed-label? Nog niet zo lang geleden schreven we er een item over in ons Alfabet van de Erfgoedsector.