Welk gebouw is volgens jou het schoonste van Antwerpen?

De stad Antwerpen zoekt in 2019 voor de derde keer naar Het Schoonste Gebouw. Vijf Antwerpse gebouwen met erfgoedwaarde strijden om deze titel en jij beslist wie de winnaar wordt.

De kandidaten voor de editie van 2019 zijn:  

Lees hieronder meer over hun unieke restauratie, renovatie of herbestemmingsavontuur. Stem en win zelf een overnachting voor twee in Hotel Franq
Via www.hetschoonstegebouw.be kan je tot maandag 9 september stemmen op jouw favoriet project. 

Leuk weetje: alle genomineerden doen mee aan Open Monumentendag


Ensemble Ernest Stordiau

Ernest Stordiau ontwerpt in 1896 vijf kenmerkende woningen in neo-Florentijnse stijl in de wijk Zurenborg. In 2012 besluiten de eigenaars van de twee uiterste woningen om de restauratie van de unieke gevel samen aan te pakken. Het resultaat dat sinds 2018 te zien is, toont de unieke zoektocht naar de perfecte replica's. Dit is niet alleen een blikvanger van het woningensemble, maar straalt af op de hele straat.


August

Het Augustinessenklooster wordt in 1899 gebouwd als onderdeel van het Militair Hospitaal, vandaag is het omgevormd tot een luxueus hotel. Bij de herbestemming is de toestand van het complex erg bouwvallig. De architecten laten zich inspireren door het kloosterleven om een rustige omgeving voor de hotelgasten te creëren. De restauratie toont aan dat de geschiedenis van een gebouw richtinggevend kan zijn voor een moderne hedendaagse invulling.


Noordpoort

In 1923 verkoopt de Hout Natie grond aan de Compagnie Électrique Anversoise (CEA) die er een ‘onderstation voor elektriciteitsbedeling’ laat bouwen. Bij de herbestemming krijgt het gebouw de functie van co-working space. Hoewel de site geen erfgoedstatuut heeft, kiezen de eigenaars er bewust voor om de industriële erfgoedwaarden te eren.


Woning Peeters

Gaston Eysselinck ontwerpt in 1932 een radicaal modernistische woning voor de familie Peeters-Ceurvels. Hij laat zich duidelijk inspireren door Maison Citrohan van Le Corbusier. Doorheen de tijd is het pand verschillende keren verbouwd. De huidige bewoners brengen de typische modernistische elementen terug en geven het modernisme opnieuw haar originele kleur.


Stokers

In 1899 start de bouw van het Militair Hospitaal volgens de laatste nieuwe technieken. Een stookplaats met een vernuftig verwarmingssysteem om de ziekenzalen op temperatuur te houden is er daar één van. De opdrachtgevers beslissen in 2015 om hier een co-working space voor 75 creatievelingen te voorzien. De unieke architecturale kenmerken worden behouden en de nieuwe toevoegingen zijn omkeerbaar. Een duurzaam voorbeeld om met erfgoed om te gaan.